Tusen år av fantasy av Bo Eriksson

Tusen år av fantasyTitel: Tusen år av fantasy
Författare: Bo Eriksson
Förlag: Historiska media

Inlägg skrivet av Pebbles Karlsson Ambrose.

Bo Eriksson är författare och historiker och även ett stort fan av fantasy, i synnerhet Tolkiens böcker. Och den här boken finns både som inbunden och som pocket (från Historiska media).

Man kan säga att det här är en historiebok, i den bemärkelsen att författaren går igenom medeltidshistoria. Men den förtäljer mest historien om hur medeltiden har inspirerat fantasyförfattare genom tiderna och då främst Tolkien. Många som skriver fantasy placerar ju ofta sin historia i en medeltidslik miljö. Så Bo Eriksson berättar om medeltiden genom att dra paralleller mest till Härskarringen – och vi får följa Frodo och Sams resa från början till slutet i korta textpartier.

Boken är indelad i elva delar och börjar med skapelsen och slutar med ragnarök och apokalyps. Vi får lära oss hur medeltidsmänniskan i Norden såg på långa resor (där det i fjärran fanns jättar och andra odjur), på sina hjältar och om vad de tänkte om magi och om livet på andra sidan. Man var till exempel rädd för gengångare, drakar och att för att hamna i helvetet. Författaren beskriver också kristendomens möte med fornnordisk tro och hur det befruktade båda och hur det ändrade framtiden.

Man får lära sig roliga saker om vad det stod i Snorres Edda, i Dantes Den gudomliga komedin och om Kung Arturs riddare av det runda bordet. Texterna speglar hur man såg på livet då och ger oss en inblick i hur man tänkte. Boken är full av roliga anekdoter. Och författaren beskriver till exempel bestiarium från den tiden som innehöll bilder på konstiga djur, allt från enhörningar till fågel Fenix. Då fanns även intressanta kartor där till exempel Asgård var placerat i Asien i Världsrundeln.

Det här är en oerhört matig bok, fullpackad med stoff och information om varifrån författaren fått allt ifrån. Referenser till källorna är omfattande genom hela boken och bibliografin i slutet lång. Det känns omöjligt att göra den här boken rättvisa med en kort recension, den är väldigt fullmatad med fakta. Det gör att den kanske inte är så lättläst, men är man det minsta intresserad av medeltidshistoria och fantasy så är det en fröjd att plöja sig igenom. Jag känner mig väldigt mycket klokare nu och medeltidsmänniskan känns inte lika långt bort.

Kanske är vi idag också fängslade på samma sätt av berättelser om långa resor ut i det okända och tjusade av vad som kan finnas därute? Författaren jämför med nutida Star Trek – att utforska rymden kanske är likt? Eller så fortsätter vi resa i böckernas värld, berättelser har ju burit människan framåt i generationer.

Efter att ha läst den här boken känns det som om jag suttit i skolbänken rätt länge, men jag är tacksam och glad. Mycket som jag redan visste har nu hamnat i rätt fack och hål och glapp jag haft mellan mina öar av kunskap känns nu rätt igentäppta. Hatten av för ett gediget arbete, boken får full pott, det vill säga tio kakor. Det enda som saknades var maten och festandet (och hur man umgicks), tycker jag. Mer information om vad man åt och drack, och hur man gjorde det, hade varit trevligt.

Annonser
Det här inlägget postades i Facklitteratur, Fantasy och science fiction, Hem, Pebbles Karlsson Ambrose, Recensioner. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s