Yoga Girl av Rachel Brathen

Yoga GirlTitel: Yoga Girl. Att finna lycka, skapa balans och leva med ett öppet hjärta.
Författare: Rachel Brathen
Förlag: Bonnier Fakta

Inlägg skrivet av Pebbles Karlsson Ambrose.

Rachel Bråthén är en svensk tjej som fann yogan och nu lever ett liv på Aruba, en ö i Västindien. Hon hade ett delvis jobbigt tonårsliv, växte upp i Uppsala och har bott i Stockholm. Under några tuffa år spårade hon ut, festade hårt fast hon inte ens var myndig och hade en dålig relation till sina föräldrar. Till slut skickade mamman iväg henne på en retreat och Rachel fann meditation och ett annat sätt att tänka. Hon vågade möta sig själv och köpte en biljett till Costa Rica. Där var hon en lång period tills hon under en semester på Aruba träffade sin blivande man.

Rachel är en yogalebrity av stora mått. Hon har över en miljon följare på Instagram och lever ett liv många drömmer om (följ henne här: http://instagram.com/yoga_girl). Hon reser över hela världen och håller yoga-klasser och hon är väldigt framgångsrik. Men hon är öppen med att saker är svårt för henne, både i boken och på nätet, och om hur hennes livsväg har varit gropig. Hon är faktiskt ovanligt klok för att vara så ung och jag tycker att hon är en intressant hälsosam förebild. Fast en del av recepten och mattipsen i boken är lite för hälsosamma för mig, men gillar man grönsakssmoothies och sesampasta så är det bara att gå lös i köket.

Det här är en faktiskt en fin bok, inte bara en personlig och varm berättelse om Rachel själv. Det är också en fin fotobok, med fantastiska bilder på henne när hon gör olika yogaställningar – fina poser på vackra stränder och med undersköna solnedgångar i vad som ser ut som paradiset. Det går att ha boken som en coffee table book att lägga lite tjusigt på vardagsrumsbordet om man vill verka sund eller få inspiration.

Man kan tro att det här är ytligt tjafs, någon sorts new age-flum, men Rachel är hel och äkta, tycker jag. Hon tror verkligen på yogan som helande kraft och även jag som är ovig och tjock blir sugen på att sätta igång. Visserligen kan man få komplex av Rachels handstående poser där hon upp och ner ser ut som en vacker gudinna. Men det är ju inte det yoga handlar om.  Hon skriver fint om att söka sig inåt, och om att man ska älska sin kropp. För att om man älskar sig själv och sin kropp gör man saker som är bra för den, av omsorg och kärlek. Man ska inte göra yoga för att man är missnöjd med sig själv, för att man tror att man ska bli lycklig om man bara var med vig och vägde mindre.

Hon skriver fint också om förlåtelse, kärlek och saknad. Det är faktiskt en rätt lättläst bok, snyggt designad och, som jag skrev tidigare, med mycket vackra bilder. Instuckna i historien (där de liksom hör ihop med vad hon vill säga) är olika yogaövningar, allt från solhälsningen och en del lättare övningar till knepigare, som att stå på händer. Själv blev jag verkligen förtjust i kapitlet om helande och läkande yoga och det om meditation. Vissa av övningarna provade jag på och vissa verkade helt omöjliga. Kvinnan ser ut som en gummisnodd (haha).

Nåja, boken passar både den som vill ha en enklare introduktion till yoga och den som redan kan mycket. Eller så kan den uppskattas av alla som bara vill drömma sig bort till ett hälsosamt liv på fin paradisö. Det enda jag funderar över är varför hon kallar sig själv Yoga Girl, hon är så mycket mer än en flicka. Jag tycker hon är en vuxen kvinna, stark och dessutom ett fenomen. Jag vet inte om det bara är jag, men när man kallar vuxna kvinnor för flickor och tjejer så förminskas de lite (ordens makt). Boken kunde kanske också ha varit lite matigare rent textmässigt. Det skulle jag ha gillat,  men jag tror att upplägget var mer att boken skulle inspirera. Och det gör den ju. Så boken får 8 fina viga kakor plus en extra för de otroliga bilderna. Boken finns också på engelska.

Annonser
Det här inlägget postades i Biografier, Facklitteratur, Hem, Pebbles Karlsson Ambrose, Recensioner. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Yoga Girl av Rachel Brathen

  1. Libido skriver:

    Mycket fint inlägg. Jag har också tänkt att blogga om henne. Följer henne på Instagram och är imponerad över hennes kraft och viljestyrka. Och som du skrev så otroligt vackra bilder och kloka tankar från en så ung kvinna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s