Grejen med verb av Sara Lövestam

Grejen med verbTitel: Grejen med verb. Grammatik som du aldrig har sett den förut.
Författare: Sara Lövestam
Förlag: Piratförlaget

Inlägg skrivet av Pebbles Karlsson Ambrose.

Sara Lövestam är en intressant författare som redan har fyra böcker under bältet. Förutom att skriva romaner jobbar hon med radio, skriver krönikor och är sfi-lärare. Det senare har lett till att hennes elever har gett henne en del roliga betraktelser över det svenska språket som man får glädjen av att ta del av i den här boken.

Den här boken handlar just om verb. Det är en hel bok om grammatik, men som sagt inte all grammatik. Den har fokus på just verben. Om du inte tror att man kan fylla en hel bok med funderingar och kunskap om verb har du fel. Visserligen är det en liten och behändig bok, men mycket matig och bitvis krånglig. Själv är jag ingen hejare på grammatik och jag fick läsa om vissa stycken och kapitel flera gånger innan jag hajade allt ordentligt. Och jag tycker nu synd om folk ska lära sig svenska för första gången, oj vilket krångligt språk vi har.

Men Sara gör det hela kul och jag skrattade högt på flera ställen i boken. Både åt hennes brinnande intresse för de små konstiga orden, ett intresse som hon inser kanske inte delas med alla i resten av universum. Hon har dessutom knasiga exempelmeningar som är både oväntade och lustiga, och hon återger sina elevers stundom mycket legitimerade kritik till hur det svenska språket är uppbyggt. Också roliga exempel på hur man kan missförstås när man använder fel verb, tempus eller bara betonar ord på fel sätt lockar till skratt.

Det mest kända exemplet ur boken är det om Stålmannen och Clark Kent. Författaren menar att de inte kan uppträda på samma ställe samtidigt, som verb i presens eller preteritum.  Det finns alltså inget presens där det finns preteritum. En liten teori som också presenterades var att imperativformen var den nakna Clark Kent och att infinitivformen är mannen med hans kalsonger. Som till exempel Spring! och springa, där
-a är kalsongerna.

Det här är på det hela taget en kul bok som får nio verbfyllda kakor i betyg. Den kan uppskattas av den som bara tycker att det är kul med språk och vill lära sig mer. Men är man helt galen i grammatik är detta en ren och skär nerdgasm. Författaren har också ritat fina små illustrationer som höjer intrycket.

Det här inlägget postades i Facklitteratur, Hem, Pebbles Karlsson Ambrose, Recensioner. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s