Dracula av Bram Stoker

dracula

Titel: Dracula
Författare: Bram Stoker

Vid pennan: Nathalie Sjögren

Jag som är stor skräck-fan och dessutom gillar vampyrer insåg att jag måste ju läsa Dracula av Bram Stoker. Innan dess har jag endast sett filmer baserat på boken och kände att det var dags att ta tag i den gamla klassikern.

Den handlar, som de flesta vet, om den rumänske greven Dracula som livnär sig på blod från sina mänskliga offer. Advokaten Jonathan Harker blir skickad till Transylvanien för att göra upp ett fastighetsköp i London åt greven. Väl där börjar otäcka saker ske och Jonathan inser snart att han är fången i grevens slott, medan greven själv beger sig till London.

I London finns Jonathans fästmö Mina och hennes väninna Lucy. Där finns även tre män som alla uppvaktar den vackra Lucy: doktor Stewart, amerikanen Quincy och Authur, mannen som slutligen vinner hennes hjärta. När Dracula kommer till London utser han Lucy som sitt offer och omvandlar henne till vampyr. Vid det laget kontaktar doktor Stewart sin kollega van Helsing och en spännande jakt på greven sätter fart.

Boken är skickligt skriven i och med att det är allt mellan tidningsutklipp, dagboksanteckningar till brev mellan karaktärerna. Ibland i kronologisk ordning, ibland får man veta vissa saker i efterhand och får själv pussla ihop bitarna. Ju längre in i historien man kommer desto mer ökar spänningen och man vet inte riktigt hur det ska gå (även om man kan historien).

Det här är en läsvärd klassiker som man borde läsa. Inte just för själva historien utan för sättet som författaren har skrivit den. När den kom var den både banbrytande och skrämmande. Och visst skrämmer den än i dag. Dracula får åtta kakor av tio. Läs den.

Annonser

Om nathaliesjogren

Den nåltovande skräckförfattaren. Jag skriver böcker och är ullkonstnär.
Det här inlägget postades i Nathalie Sjögren, Skräck och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s