Screenplay – The Foundations of Screenwriting av Syd Field

ScreenplayTitel: Screenplay – The Foundations of Screenwriting. A step-by-step guide from concept to finished script
Författare: Syd Field
Förlag: Delta 

Inlägg skrivet av Pebbles Karlsson Ambrose.

Syd Field är, som jag skrev tidigare här på bloggen, en amerikansk filmmanusguru (som tyvärr dog förra året) som har skrivit flera böcker om hur man skriver filmmanus och om hur man säljer dem i Hollywood. Han har haft kända deltagare på sina många skrivkurser runt om i världen och flera av hans alster (och elevers alster) har blivit film. Han har arbetat med filmstudios och läst tusentals manuskript och hundratals böcker för att hitta guldkorn som sedan gått vidare till att faktiskt produceras som filmer.

I den här boken skriver Syd Field om hur man gör filmmanus och hur det skiljer sig från andra saker som skrivs, som böcker. Han använder flera filmer som exempel för att förklara vad han tycker fungerar och som inte är bra. Han föreslår att man ser till exempel Seabiscuit, Nyckeln till frihet, Chinatown och Sagan om ringen-filmerna. Det finns också utdrag ur olika manus i boken så att man kan se hur ett manus ser ut rent tekniskt. Författaren skriver att man ska hålla sig till branschstandard när man utformar sitt manus och rekommenderar till exempel dataprogrammet Final Draft.

Syd Field skriver om hur man går tillväga med att skriva ett manus, hur man från en idé utformar något mer. Han beskriver vanliga fallgropar och berättar små historier om sig själv och sina olika elever som han har haft, om misslyckanden och segrar i skrivandet. Han beskriver sitt ”paradigm”, som jag inte har hittat något bra svenskt ord för och som jag har skrivit mer om i min recension av hans bok The Screenwriter`s Workbook (där det också finns en bild). Den boken är bättre än denna, tycker jag, om man vill skriva ett manus rent praktiskt – där får man övningar och läxor som ska leda till att man skriver mer konkret.

Den här boken är nog bättre att börja med än den andra, jag tror helt enkelt att jag läste böckerna i ”fel” ordning. I den här boken finns det däremot en massa information om branschen i Hollywood, som det inte finns i den andra. På slutet kommer också konkreta tips på var man ska vända sig med sitt färdiga manus, hur det fungerar med agenter och hur mycket pengar man kan tänkas tjäna om man får en hit. Syd Field kallar manusförfattaren för ”cheap talent”, men beskriver ändå bristen av bra historier i Hollywood. Fast huvudsakligen beskrivs det om hur den processen går till för amerikanska skribenter såklart, men jag tyckte ändå det var intressant.

Tydligen är det ungefär cirka 75 000 manus som registreras varje år (för copyright) hos Writers Guild of America, East and West. Och filmstudios i USA producerar mellan 4-500 filmer varje år … Syd Field säger att antalet filmer som görs ökar varje år, men antalet personer som skriver filmmanus ökar lavinartat och han tror att det kan vara ännu tuffare för debutanter i framtiden. Men han säger inte att man ska ge upp – ALLA i Hollywood vill ha en bra story. Boken när den amerikanska drömmen och får åtta kakor. Tyvärr finns den inte översatt till svenska.

Annonser
Det här inlägget postades i Facklitteratur, Hem, Pebbles Karlsson Ambrose, Recensioner. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s