Once Upon a Time – The Storytelling Card Game

Once Upon a TimeTitel: Once Upon a Time – The Storytelling Card Game
Kreatörer: Richard Lambert, Andrew Rilstone & James Wallis
Förlag: Atlas Games

Inlägg skrivet av Pebbles Karlsson Ambrose.

Snart är det jul och tid för klappar under granen. Då vill jag tipsa om detta spel för de äldre barnen som kan lite engelska och som gillar böcker. Men det här är inget boktips, för i det här spelet får man berätta sina egna sagor.

Spelet innehåller en massa kort och man kan vara rätt många deltagare. Man börjar med ett gäng kort på hand, beroende på hur många spelare man är. Det finns tre sorters kort, de som man berättar storyn med, de som man har för att avbryta en annans berättelse och fortsätta den själv och sedan avslutningskort. Den som gör sig av med alla kort på hand och slutar med ett slutkort vinner. De är rätt fyndiga och innehåller inte bara ”så levde de lyckliga i alla sina dagar”.

En spelare börjar med “Det var en gång” och lägger ett kort med en person på, till exempel en tjuv eller en prinsessa och börjar berätta sagan. Sedan finns det saker på en del kort, som en skatt, en bok eller en nyckel och platskort som kan visa en skog, ett slott eller en stad. Sedan finns det kort som visar på event eller känslor – dina karaktärer kan bli arga, lära sig flyga, bli rädda eller helade.

När en person berättar sin saga lägger den ut kort vartefter historien utvecklar sig. Det är upp till alla de andra deltagarna att avbryta historien när de kan och fortsätta sagan med sina egna kort. Det finns särskilda ”avbrytarkort” som man kan flika in när det passar.

Vi hade roligt när vi spelade det här spelet för första gången, men det tog några gånger innan vi förstod alla regler. Ju fler vändor vi spelade ju roligare blev det. Min drake var för liten för att komma in genom dörren till tornet visade det sig och prinsessan fick gifta sig med tjuven som snodde bagarens grodor. Monstret hade tur som hittade nyckeln så att han kunde komma ut ur grottan och bege sig mot staden där prinsen läste en bok. Som tur var så var prinsessan väldigt stark vilket ledde till att sagan avslutades med att monstret och prinsessan blev kära – ”And for all I know they may be dancing in the palace still.”

För vuxna som vill spinna sagor kan det här vara roligt för att få igång kreativiteten. Annars kan bokälskare spela detta på en fest med lite rödvin till, kanske för att liva upp sin bokcirkel kanske? Men för barn som vill bli bättre på engelska är det nog allra roligast. Man behöver inte vara något språkgeni eftersom det är bilder på vad det är för något och man kan ju alltid fråga om det är något konstigt ord man inte kan. Spelet får sju sagolika kakor för finurlighet och fantasi.

Spelet går att köpa hos till exempel Science fiction-bokhandeln.

Annonser
Det här inlägget postades i Hem, Pebbles Karlsson Ambrose, Vi testar!, Vi tipsar!. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s