Existentialismen är en humanism av Jean-Paul Sartre

Existentialismen är en humanismTitel: Existentialismen är en humanism
Författare: Jean-Paul Sartre
Förlag: Albert Bonniers Förlag

Inlägg skrivet av Pebbles Karlsson Ambrose.

Det här är en liten skrift där Jean-Paul Sartre sammanfattar existentialismen, en ism han var med och skapade. Det är skrivet på ett ”populärvetenskapligt” sätt – en sorts ”existentialismen for Dummies.” Den är rätt lättläst faktiskt, trots sitt ibland högtravande akademiska språk.

Huvudtanken är väl att existensen föregår essensen i det mesta och att det även gäller människan. Om man har en idé att man ska göra en kopp för att ha vatten i den – och sedan tillverkar den – då föregår essensen existensen. Idén om koppen finns innan den faktiska koppen existerar. En sten däremot är något som först existerar och sedan ger vi den en mening, till exempel kan vi se den som ett vapen att slå i huvudet på någon. Existensen föregår essensen.

Författaren och filosofen menar att vi, människan, är en produkt av evolutionen och det faktum att vi existerar egentligen inte har en mening. Existensen föregår essensen. Han tycker dock att vi kan skapa mening i våra liv, men att vi alla har ansvar för våra handlingar och kan bli vad vi vill. Denna frihet och ansvar skapar ångest.

Den här synen på människan skiljer sig ifrån till exempel en del kristna filosofers tankar, där man tänker sig att Gud skapade människan och att var och en av oss har ett syfte. Att essensen kom före existensen.

Det är intressanta funderingar och Jean-Paul Sartres filosofi är fortfarande aktuell, tycker jag. Vad tycker du? Boken får nio djupsinniga kakor och vill du veta mer om mannen bakom existentialismen så kan du läsa om hans debut – romanen Äcklet – recenserad här på bloggen. Den handlar om att detta faktum, att han existerar, äcklar honom.

Annonser
Det här inlägget postades i Facklitteratur, Hem, Klassiker, Pebbles Karlsson Ambrose, Recensioner. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s