En vacker dag lämnar jag honom av Maria Blomqvist

En vacker dag lämnar jag honomTitel: En vacker dag lämnar jag honom
Författare: Maria Blomqvist
Förlag: Ordberoende förlag

Inlägg skrivet av Pebbles Karlsson Ambrose.

Det här en rak och tuff bok om fysisk och psykisk kvinnomisshandel och det sexuella våldet och förnedringen som följde i spåren. Maria Blomqvist berättar om svåra saker och försöker svara på frågan om varför hon stannade kvar i en destruktiv relation så länge. Varför går man inte vid första slaget? Eller vid det andra? Våldet trappades upp och efter varje gång, som då var det värsta som hänt henne, sa hon ”en vacker dag lämnar jag honom”. Men gränsen flyttades hela tiden, tills det onormala blev normalt.

Men när hon väl bestämde sig för att lämna honom så eskalerade våldet och till slut kom den vackra dagen som hon polisanmälde honom.  Maria beskriver den ena hemska situationen efter den andra, ser mönster i våldet och läsaren undrar hur långt det till slut kommer att gå.

Boken är indelad i tre delar. I den första delen där man får veta lite bakgrund och hur livet mellan Maria och mannen, som i boken kallas för Erik, började. Del två är en dagboksdel, som beskriver hur dagarna var från polisanmälan och framåt, under ungefär en sommar. Det är mer splittrade fragment, någon sorts rapport från en sönderstressad hjärna.

Del tre skildrar hur Maria försöker repa sig, om återhämtningens långsamma förlopp efter åratal av smärta och den hjälp hon fick. Men också berättelser om de som vände sig bort, som inte ville se eller som hellre valde mannens sida. De som tyckte att hon skämde ut sig, mannen och dem. Trots att det är mannen som använder våld som ska skämmas, mannen som gjort fel, kämpar Maria ändå med sin egen skam. Hon frågar sig själv varför hon hade dolt deras mörka hemlighet så väl under så lång tid.

Eftersom boken är utgiven på förlaget där jag också är utgiven vill jag inte ge boken ett betyg. Men boken är ett starkt tidsdokument som snabbt har klättrat upp på pockettopplistorna. Om du vill se en intervju med Maria i morgonsoffan i teve så finns en länk här.

Annonser
Det här inlägget postades i Biografier, Hem, Pebbles Karlsson Ambrose, Recensioner. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s