Fru Bengtssons andliga uppvaknande av Caroline L Jensen

Fru Bengtssons andliga uppvaknandeTitel: Fru Bengtssons andliga uppvaknande
Författare: Caroline L Jensen
Förlag: Ord Text Mening

Inlägg skrivet av Pebbles Karlsson Ambrose.

Caroline L Jensen är en intressant författare. Hennes första bok heter Champagneflickan, en biografi om ett år då hon jobbade som strippa i Köpenhamn. Den står här i min bokhylla, och när jag har läst den återkommer jag till den här på bloggen. Den boken blev mycket uppmärksammad i media. Men efter det har hon skrivit om varulvar och fått flera skräcknoveller utgivna – vilket gett henne epitetet Sveriges nya skräckdrottning.

Fru Bengtssons andliga uppvaknande är något helt annat dock. Den har getts ut på flera språk och uppmärksammats i Tyskland. Den handlar visserligen om djävulens försök att få Fru Bengtsson att hamna i helvetet, men det här är inte skräck. Tvärtom är det en rolig bok skriven i en lätt raljant ton.

Fru Bengtsson dör alldeles i början eftersom hon drunknar hemma i sitt badkar. Gud bestämmer sig för att återuppliva Fru Bengtsson. Hon vet inte vad hon ska göra riktigt med sin nyvunna gudstro och söker tröst hos den unga teologistuderande kvinnan som bor på andra sidan gatan i villaförorten. Gud har rätt mycket att göra, så djävulen ser sin chans och bestämmer sig för att försöka få över Fru Bengtsson på sin sida.

Djävulen tar först en fågel i besittning och sedan grannflickan. Han får Fru Bengtsson att bli arg på Gud och hon bestämmer sig för att bryta de tio budorden. Ett intressant projekt som Herr Bengtsson inte riktigt ser allvaret i. När hon förför honom, frossar i god mat och pratar skit om sina föräldrar lever han vidare som de alltid har gjort. Fint, trevligt och idylliskt i villaförorten.

Det här är lättläst underhållning och har faktiskt, trots sin humor, ett stråk av allvar. Eller så kanske bara det är jag som har en nästan barnslig undran om vad gud är och funderar på om djävulen verkligen är ledsen och saknar Gud? Jag känner igen mig lite i Fru Bengtssons förortstristess, fast jag erkänner att jag inte står bakom gardinerna och spanar på grannarna och brevbäraren eller önskar att jag kunde ha råd med den större tjusigare villan med bättre belysning nerför gatan. Och jag hade varit en helkass hemmafru till Herr Bengtsson.

Men huvudpersonen har något som jag tycker om, kanske det där med att hon tar sig själv på helt och fullt allvar, även när hon sätter igång med de helt knasigaste av projekt. Det går inte att ogilla henne, helt enkelt.  Faktum är att det inte ens går att ogilla djävulen, trots att han vill få Fru Bengtsson att både vara otrogen och döda. Boken får 8 förtjusande kakor och passar den som vill ha lite fyndig tankelek.

Vår nya skräckdrottning kommer 2014 ut med inte mindre än fyra nya böcker! Kortromanen Slukhål, på Mix förlag, är redan ute. Den handlar om det som inte fick hända, en härdsmälta efter stormen och om hur människor beter sig efter katastrofen. I oktober kommer sedan alla Carolines skräcknoveller samlade i en volym (HOI förlag). Och sist i raden är Demonologi för nybörjare (Mix förlag och Kalla kulor förlag) som är en mörk komedi om en statskupp i helvetet, med åtföljande undergång för hela skapelsen. Författaren lovar att även här är Gud och Satan med – med änglar, demoner och extra allt. Den fjärde boken är tyvärr ett spökskrivarprojekt som är dolt helt i något annat sorts mörker.

Annonser
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s