Den tredje rösten

den-tredje-rosten

Titel: Den tredje rösten
Författare: Cilla och Rolf Börjlind
Förlag: Norstedts
Genre: Kriminalroman
Bloggrecenserat av Catrine Tollström

Cilla och Rolf Börjlind har skrivit en mängd manus för film och tv. Tidigare i år recenserade jag författarparets debutdeckare Springfloden här på Bookiecookiez. Då uttryckte jag min svårighet att känna sympati för den ena huvudkaraktären, Olivia Rönning, men såg däremot fram emot att läsa mer om den fd polisen Tom Stilton. Det intrycket består. Stilton blir mer mångfacetterad i denna roman och det går säkert att skapa överraskande vinklar utifrån honom i många böcker framöver.

Den tredje rösten inleds dramatiskt med en styckad kvinna och en man som hittas hängd. Sedan fortsätter det i högt tempo i en berättelse som pendlar mellan Sverige och Frankrike samt mellan privatliv och polisarbete. Med hämnd som en av drivkrafterna eskalerar jakten på romanens hänsynslöse mördare. Stiltons vän, den färgstarke Abbas, får mer utrymme i den här romanen och han för in ett inslag av cirkustema som känns originellt. Författarna lyfter också fram flera teman som är aktuella, bland annat negativa konsekvenser av vinstmaximering inom äldrevården. Spänningen är det inget fel på, men det här är ändå den typ av kriminalroman där personer och relationer fängslar allra mest.

Paret Börjlind kan alla knep för att bygga upp en intrig. Ibland känner jag ändå att de utgått lite för mycket från spänningsskapande och aktuella detaljer, snarare än att ha fokuserat på övergripande dramaturgi och överraskningar. Storyn ger god underhållning för stunden, men utan att lagras i minnet. Nu gör inte det så mycket eftersom flera av romanfigurerna fastnar desto bättre. En annan komponent som gör Den tredje rösten så bra är drivet. Tempo och spänning är skyhögt bättre än i första romanen. Även språket är bättre. Det råder ingen tvekan om att jag vill läsa mer av författarduon. Som tur är släpps nästa bok om en månad (i slutet av augusti 2014). Den heter Svart gryning och går redan nu att bevaka hos nätbokhandlarna.

Jag gillar verkligen Den tredje rösten och ger hela 8,5 kakor i betyg.
/Catrine Tollström

 

Annonser
Det här inlägget postades i Catrine Tollström, Deckare och thrillers, Hem, Uncategorized och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s