Stiftelsetrilogin av Isaac Asimov

StiftelsetriloginTitel: Stiftelsetrilogin
Författare: Isaac Asimov
Förlag: Natur och kultur Pocket

Inlägg skrivet av Pebbles Karlsson Ambrose.

Det här är en trilogi som består av de tre böckerna Stiftelsen, Stiftelsen och Imperiet och Den segrande Stiftelsen. Delarna kom ut för första gången i USA på 1940-talet och på svenska på 1970-talet. Trilogin är modern klassiker som nog är en av de mest lästa science fiction-böckerna som finns. Många böcker som utkommit senare i genren är influerade av denna bok och har nog även påverkat mitt eget skrivande undermedvetet. Den här trilogin ingår i en serie om sju böcker.

Isaac Asimov var en vitrysk-amerikansk författare som var mycket produktiv och en del av hans verk har blivit film. Han har skrivit skönlitterära böcker om robotar som jag gärna rekommenderar, som är lite mer lättillgängliga än den här. Författaren har blivit kultförklarad för att han kom på robotikens tre lagar. Även boken Stjärnmörker, som han skrev med Robert Silverberg, är bra (om en planet med folk som aldrig tidigare upplevt natt).

Det har tagit mig tid att läsa den här boken, jag vet inte riktigt varför. Det kanske beror på att det är en sådan där klassiker som man läser mest för att ha läst. Men nu är det sommar – folk har semestrar – och det kändes som om jag orkade ta itu med detta nu. Det här är inte lättläst text och Isaac Asimov är kanske inte den mest skönskrivande av alla författare. I vissa partier är det tungt, krångligt och lite torftigt med språket.

Men storyn är bra och det är lite olika knorrar och twists här och där, på ett sorts vetenskapligt underfundigt vis. Första boken är rätt trist faktiskt och lämnar övrigt att önska. Meningsfulla kvinnliga karaktärer lyser helt med sin frånvaro. Men i bok två blir det bättre, en kvinna får en central roll och det blir på det hela tagit mer action.

Bok tre är faktiskt kul, man får tänka och klura en del. I framtiden har en del människors psyken utvecklats så att de mentalt kan styra andras känslor. Det blir en intressant förvirring när man inte vet vem som spelar på vems sida i det stora projektet att rädda mänskligheten ifrån att försjunka i en lång tids barbari. Vem styr vem egentligen och vet man själv om ifall man har blivit Omvänd?

Trilogin börjar med att det finns en karaktär som heter Hari Seldon som är psykohistoriker. Det innebär att han kan matematiskt räkna ut hur framtiden för mänskligheten ska se ut. Men det funkar bara på stora grupper människor (och inte på individer) eftersom det statistiska underlaget måste vara stort och de (individerna) får inte veta om hur det hela går till. Hari Seldon kan inte stoppa det ihopfallande imperiet och den efterföljande fasen av barbari. Däremot kan han förkorta den barbariska fasen med generationer. Han startar då två stiftelser.

Den ena stiftelsen är en vetenskapens oas i utkanten av universum och den andra en hemlig, dold skapelse som ingen vet var den är etablerad. De ska samla kunskap och leda mänskligheten mot ett nytt bättre imperium och guida alla i universum genom diverse Seldon-kriser, tidpunkter då Hari Seldon förutsett att mänsklighetens framtid hänger på en skör tråd.

Det här är lite gnuggning av geniknölarna och en del saker känns ålderdomligt eftersom den skrevs på 40-talet. En del saker som Isaac Asimov tänkt om framtiden känns inte särskilt aktuellt i nutid. Förhoppningarna om atomkraftens lösning på allt och det eviga rökandet bland karaktärerna känns inte up to date. Men nåja, för den entusiastiska science fiction-nörden är denna trilogi ett måste. Den får bara sex kakor, men jag är mycket glad över att jag har läst den ändå. Äntligen! Bättre sent än aldrig …

Annonser
Det här inlägget postades i Fantasy och science fiction, Hem, Klassiker, Pebbles Karlsson Ambrose, Recensioner. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Stiftelsetrilogin av Isaac Asimov

  1. Lena skriver:

    Låter lite spännande!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s