Gunga åt Öster av Anna-Klara Mehlich

Gunga åt ÖsterTitel: Gunga åt Öster : Mot tidens härskare
Författare: Anna-Klara Mehlich
Förlag: Hoi förlag

Inlägg skrivet av Pebbles Karlsson Ambrose.

Det här är en barnbok för åldrarna 8-12 år som är skriven av Anna-Klara Mehlich. Hon har tidigare arbetat för Handisam som kommunikatör och hon brinner för alla människors rätt till delaktighet i samhället – även för de med olika funktionshinder. Hon fick inspiration till den här boken, och uppföljaren Gunga åt Väster, när hon för länge sedan besökte sin mormor i Dalsland. Hon vaknade mitt i natten och gick ner i finrummet där hon tyckte sig se en kvinna gungandes i en knarrande gungstol.

Så den här boken handlar alltså om Aina, som vaknar mitt i natten, närmare bestämt åtta minuter i tre. I finrummet finns den knarrande gungstolen där hon får se en äldre kvinna som ber om hennes hjälp. För Aina är den enda som kan hjälpa dem som bor i Öster.

Aina kastas in i ett äventyr där hon först får uppdraget att hitta klocknyckeln – endast med den kan hon ställa om Iluret rätt, uret som håller ordning på tiden. Tiden är ur led, inte bara i Öster, där allt sker lite före vår tid, utan även i vår värld. Alla börjar bli mer och mer stressade och de vuxna har inte tid med barnen. I Öster slutar barnen skratta ju närmare den dånande klockan man kommer, den som nu styrs av en elak härskare. Tankar som får mig att tänka på Michael Endes bok Momo eller kampen om tiden. Men Aina får hjälp av hemliga släktingar och den nya vännen Elmi. Men kommer hon kunna rädda alla – och tänk om hon för alltid blir fast i Öster?

När Aina inte är i Öster är hon hos sin morfar över sommarlovet eftersom hennes föräldrar jobbar så mycket. Hon leker med grannbarnen Lovisa och Linus och lär dem smygspråket. Ainas lillebror är döv och Aina har lärt sig teckenspråk som hon i sin tur lär vidare. Och eftersom man kan teckna tyst till varandra så är det ett perfekt smygspråk – som med fördel kan användas när man leker detektiv eller smyger på en avlägsen släkting. För att det kanske är så att Olle von Persson har klocknyckeln hemma hos sig?

Ainas småputtriga sommarliv med sin pysslande morfar får mig att tänka på min egen barndom. Sol och bad, tidiga sommarmornar, pannkaksos i kökssoffan, dammiga spännande saker på vinden, svartvita bilder på gamla släktingar som stirrar ner på henne, den lite läskiga kakelugnen och gamla tidningsurklipp bildar en bra miljö för barns upptäckarglädje. Miljön och äventyren i Öster skapar inte alls samma närvaro, trots det magiska och udda.

Men det här är en bra bok som jag tror att barn gillar. Den uppmuntrar till lek och att söka äventyr hemomkring. Att fläta in människor med funktionshinder i berättelsen funkar väldigt fint och känns inte alls krystat eller påklistrat, utan bidrar till historien. Det är också en fin skildring av en kämpande Aina som växer i takt med de utmaningar hon ställs inför.

Gunga åt Öster får 7 mystikfyllda kakor för de märkvärdiga händelser och tankar som blir huvudkaraktärens liv. I nästa bok hoppas jag att vi får veta mer om de äldre släktingarnas liv, om vänskapen som spänner över generationer. Jag önskar också mer av de fina miljöskildringarna som verkar sprungna ur en kärlek till gammeldagsa ting och slöa forna tiders barndoms somrar.

Det här inlägget postades i Barnböcker, Fantasy och science fiction, Hem, Pebbles Karlsson Ambrose, Recensioner. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.