Ett ljus i mörkret av Agneta Sjödin

ett ljus i mörkretTitel: Ett ljus i mörkret
Författare: Agneta Sjödin
Förlag: Månpocket

Inlägg skrivet av Pebbles Karlsson Ambrose.

Det här är Agneta Sjödins fjärde bok, men det är den femte boken av författaren som jag läser. Och hittills tycker jag att den här är den bästa! Språket är bra, miljöskildringarna förflyttar läsaren till Syrakusa 286 e.Kr. och boken andas något ljust, ömt och kärleksfullt.

Den här boken handlar om helgonet Lucia som vi firar som Sankta Lucia. Men den börjar med berättelsen om hennes mamma Eutychia, som blir bortgift med en man vars familj äger ett skeppsvarv. Hennes nya man Antonius visar sig vara en mild och god man som låter henne vara medlem av den kristna församlingen trots att det är farligt. De får dottern Lucia, men modern dör nästan under förlossningen och efter det är hon ständigt sjuk och svag.

Lucia växer upp i en den lilla kärleksfulla familjen, som förutom hennes mamma och pappa består av två frigivna slavar – Nomi och Tobuk. När hon blir större lär Tobuk henne läsa och skriva och hon får följa med honom i församlingens arbete med att hjälpa de fattiga och sjuka. Hon får se mycket elände och hon tycker att det är svårt ibland. Hon får också svårt att förhålla sig till att hon har det så bra när andra har så gott som ingenting. Men hon har ett inre ljus, en styrka och värme som hon sprider hos dem som har det allra tuffast. Hon kan se och tala med änglar, är givmild och generös.

Men hennes inre ljus och sköna yttre visar sig bli ett stort problem när hon blir giftasvuxen. När hennes far dör vill hennes farmor gifta bort henne mot hennes vilja. En man drar sig inte för mord för att få henne i sin säng och hon ställs inför ett omöjligt val. För egentligen älskar hon en annan man.

Man behöver inte vara religiös för att läsa den här berättelsen. Den inger hopp trots den trasiga inramningen av det som blir Lucias öde. Jag undrar vad jag själv hade gjort om jag varit i Lucias skor? Finns det gränser för hur långt man måste gå för att stå upp för sig själv? Och de som älskar Lucia – kommer de att ångra sina livsval?

Boken får 9 kakor. Den som gillar den här boken tycker nog också om En av de tolv (också av Agneta Sjödin), som handlar om Jesus apostel Jakob, som finns recenserad här på bloggen.

Annonser
Det här inlägget postades i Övrig skönlitteratur, Biografier, Hem, Historiska romaner, Pebbles Karlsson Ambrose, Recensioner. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Ett ljus i mörkret av Agneta Sjödin

  1. Bellis skriver:

    Varför berättar du så mycket av intrigen? Det förstör en hel del av eventuell läsupplevelse för i alla fall dem som är spoilerkänsliga. Dem tillhör jag.

    Sätt gärna ut *Spoilervarning* högst upp på recensioner som innehåller handlingssammandrag…

    Fast mitt tips är att recensioner är mycket intressantare utan dem, i vilket fall. 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s