”Den el-ändiga sagan” av Anna Vintersvärd

2013_bok_denelandigasaganAndra Världar Förlag, 2013
ISBN 978-91-981298-0-9
Vid pennan Lisa Rodebrand

Den el-ändiga sagan utspelar sig i författarens barndomsstad Hultsfred. I staden börjar elektriciteten på ett mystiskt sätt att försvinna. Ingen vet vad det beror på, men det verkar som om något äter upp den?

Boken vänder sig till barn på låg- och mellanstadiet och passar utmärkt för högläsning. Den är första delen av fyra böcker, en för varje advent, som en adventskalender. Den är skriven i tredje person imperfekt och innehåller flera parallellhandlingar och många perspektivbyten. Den kan därför vara för komplicerad för barn att läsa på egen hand, men det är en rolig och fantasifull läsning som föräldrar och andra vuxna nog inte vill gå miste om!

De två huvudpersonerna, syskonen Adora och Hektor, går i första klass och på mellanstadiet. Adora gillar idrott och äventyr, medan Hektor satsar på skolarbete och dataspel. Föga anar de att de snart kommer att kastas in i ett ruskigt äventyr med Superskurkar, Superdatorer, militärer och datavirus.

Boken innehåller mycket man kan resonera och fundera kring. Adora är till exempel adopterad och gillar sagor. Hon berättar gärna hur det var ”i landet som jag kommer ifrån” även om hon var för liten för att minnas. Detta driver förstås storebror Hektor till vansinne, hur mycket han än älskar sin lillasyster.

Ur ett genusperspektiv tycker jag att Hektor både bryter mot och bekräftar pojkidealet. Han bryter mot det genom att vara en pluggis och genom att hålla på med sin stickning från syslöjden, ett arbete som aldrig tycks bli färdigt. Men han bekräftar samtidigt pojkidealet genom att vara skicklig på något, vilket pojkar i den här åldern gillar. Dessutom blir han kidnappad och får åka helikopter. Häftigare än så kan det ju inte bli!

En sak som ger mig huvudbry är om boken vänder sig till Adoras eller till Hektors åldersgrupp. En läsare som klarar av den själv behöver förmodligen vara minst i Hektors ålder, men vill man då läsa om någon som är yngre? Å andra sidan kanske man då ser Adora som ett komiskt inslag, eftersom man själv är äldre och förstår bättre.

Miljöbeskrivningarna är korta och slagfärdiga. Första meningen i prologen: ”Ute var det svart som i en julklappssäck” placerar oss direkt i tid och rum. Första kapitlet inleds också med att ”Novembermörkret vägrade envist flytta på sig.” Boken är fylld av sådana här små underfundiga meningar där döda ting får liv och egen vilja. Det får mig att vilja läsa långsamt för att inte gå miste om några finurliga ordvändningar. Sådant gillar jag! Boken är även skriven med ett tydligt barnperspektiv som till exempel ”två jättestora stenar som är perfekta att använda som riddarborgar”. Ett stort plus för det!

Den el-ändiga sagan följer omväxlande barns och vuxnas perspektiv. Vi får bland annat möta magister Manfred som tycker att det var bättre förr och general Stålspets som inte riktigt minns hur det var att vara civilpersonen Astrid. Dessa personer genomgår en tydlig utveckling och lär sig viktiga livsläxor under resans gång. Men det finns också platta och komiska karaktärer, som de båda soldaterna Gul 14 och Blå Femma, som ägnar mer tid åt att kivas med varandra än sitt uppdrag.

Det är svårt att summera en bok som innehåller så mycket som den här. Men framför allt är den varm och humoristisk. Själv så log, skrattade och fnittrade jag mig igenom den och önskade att jag haft någon liten unge att läsa högt för.

Jag kan varmt rekommendera Den el-ändiga sagan, framför allt till vuxna som har barn på låg- och mellanstadiet. De vuxna kommer att ha precis lika roligt som barnen! Jag ger boken åtta stora kakor av tio möjliga! Boken finns att köpa här.

/Lisa Rodebrand

Annonser
Det här inlägget postades i Barnböcker, Deckare och thrillers, Hem, Lisa Rodebrand, Recensioner och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s