Aktuella författare på Norstedts

20140402_173141I onsdags var det bokbloggarAW hos Norstedts förlag med mingel och författarintervjuer. Jag (Catrine) var med som representant för Bookiecookiez här kommer en liten rapport.

 

20140402_174458Först ut att bli intervjuad var Amanda Svensson som berättade om sin bok ”Allt det där jag sa till dig var sant”. Jag uppfattade den som en lite svårgripbar relations- och identitetsroman i skrivarkursmiljö och med pirattema (!) En oerfaren kvinna vill lära sig om skrivande och om kärlek, något som också resulterar i en vänskap som iscensätter ett modernt piratliv. Låter det skruvat? Det tycker jag också, samtidigt som den isolerade miljön på en skrivarskola är intressant. Det lär förmodligen bildas en speciell kultur och locka till sig vissa udda figurer. Jag kommer att läsa boken som ett uppfriskande avbrott från den spänningslitteratur med logiska lösningar som vanligtvis är min grej.

20140402_181516Nästa person på scenen var före detta skådisen Stefan Norrthon vars roman ”Det är alldeles för få som ger upp” släpps den 4 augusti. Boken handlar om Jocke som också han är skådis, dock hör han inte till de få utvalda som får prestigefyllda huvudroller. Jocke får snarare spela pyttesmå biroller, men han tar sitt jobb på största allvar och verkar minst sagt ha en övertro på sin betydelse i ensemblen. Uppvaknandet till verkligheten blir därför brutalt. Boken beskrivs som en humoristisk roman med tragik i botten och debutanten Stefan ger intryck av att vara en riktigt skön person. Jag är övertygad om att han kommer att ha stor hjälp av sin scenvana, humor och prestigelösa hållning i byggandet av sin författarplattform. Humoristiska böcker ligger rätt i tiden och manlig identitetskris är ett tacksamt tema. Den som lyckas kombinera det roliga med bakomliggande djup kan komma långt. Teatern med sina tydliga hierarkier, sina roller och alla sina utrymmen för mänsklig ängslan över att inte duga är dessutom ett lysande val av kuliss för en berättelse. Om Stefan med sitt inifrånperspektiv, sin humor och sin uppenbara förmåga att belysa psykologiska insikter även visar att han kan hantera språket kommer det här att bli en stor succé. Kom ihåg var ni läste det först!

20140402_181950På direktlänk från Florida fick vi sedan stifta bekantskap med bestsellerförfattaren Hugh Howey. Han jobbade från början i bokhandel och skrev på fritiden. Första boken blev utgiven på ett litet förlag, något han beskriver som lärorikt. Han har även testat print on demand samt byggt upp en författarplattform genom produktion av noveller. 2009 publicerade han på egen hand en samling texter i e-boksformat via Amazon. Förväntningarna var låga, men med hjälp av viral spridning såldes flera tusen ex. Han byggde då ut berättelsen, skrev en andra del och succén var ett faktum. Boken har nu sålts till 40 länder och toppade förra året försäljningslistan i Taiwan. Regissören Ridley Scott (Alien, Blade runner, Gladiator m fl) har nyligen läst manus och förhoppningsvis blir det inom kort aktuellt med filmproduktion. Howeys dystopi med titeln ”Ull” är den första i en trilogi och romanen släpps i Sverige under nästa vecka. Handlingen utspelas i en fientlig framtidsmiljö där människorna lever under stränga regler i en gigantisk bunker. Vissa av dem vågar ändå ha framtidstro och drömmar. Vi fick ett varsitt ex av boken och jag ser fram emot att testa en för mig främmande genre.

20140402_183948Sist i raden av författare stod überbegåvade seriemakerskan Ellen Ekman på tur att bli intervjuad. Ni vet hon som skapar serien ”Lilla Berlin” som publiceras i Metro varje vardag. Tidningens höjdpunkt enligt mig. Jag kommer inom ett par dagar att recensera Ellens nyligen utgivna seriealbum. Till dess vill jag bara förmedla att hon ritat serier sedan hon var liten, att hon gått serieskola i Malmö och att hon tillhör det feministiska seriekollektivet ”Dotterbolaget”.

Ellen levererar 5 serieavsnitt i veckan till Metro. Idéerna får hon genom att läsa bloggar, spana på folk eller genom att muta vänner med vin och mat för att sedan sitta och anteckna. Hon är aktiv i sociala medier och efterlyser ibland läsarnas tips och åsikter i sin skapandeprocess. Ellen ser ut att vara ganska ung och jag var tvungen att fråga om hon inte känner prestationsångest av alla hyllningar och höga krav på produktion. Humor är ju liksom inte så lätt att klämma fram på beställning. Hon verkar dock vara en sällsynt cool tjej och uttrycker snarast förvåning över att ingen annan tagit upp hippa storstadsmänniskor som tema. Det ger en outsinlig källa att ösa ur för uppslag till nya skämt.

10155414_707567569286621_2127399501_nMed detta avslutar jag dagens inlägg för att chilla i soffan med spinnande katt, tekopp och seriealbumet ”Lilla Berlin, so last year”. Vi hörs!

/Catrine Tollström

Annonser
Det här inlägget postades i Övrig skönlitteratur, Catrine Tollström, Deckare och thrillers, Engelska titlar, Fantasy och science fiction, Hem, Intervjuer, Recensioner och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s