Svärdets makt av GRR Martin

Titel: Svärdets maktSvärdets makt
Författare:
GRR Martin
Förlag: Månpocket

Inlägg skrivet av Pebbles Karlsson Ambrose.

Det här är den tredje delen i den omfattande bokserien Sagan om is och eld. Den första delen i serien heter Kampen om järntronen och finns recenserad här och den andra heter Kungarnas krig och finns recenserad här. Av böckerna har det också blivit den mycket kända tv-serien Game of Thrones, där säsong tre som bygger på den här boken, snart kommer att visas på SVT. Säsong fyra håller på att spelas in.

Svärdets makt är en tegelsten och för den som älskar tjocka böcker och fantasy är det här en vinstlott. Med sin 962 sidor i liten stil tar det ett tag att komma igenom detta läsprojekt. Jag började långt före jul, men tanken att inte läsa klart boken dök aldrig upp. Det är ett driv i texten som gör att man fortsätter vända blad. GRR Martins sätt att skapa det oväntade är helt fantastiskt. Han dödar och gifter bort sina karaktärer i ett rasande tempo. De formar allianser, ljuger, sviker och har sex med varandra mycket flitigt och ingen går säker. Blodsband kan hjälpa en, men ibland går inte ens ett löfte av en riddare att lita på. Genom att böja knä kan man vinna en lordtitel, slott, vackra hustrur och med guld kan man köpa sig allt ifrån skökor eller liv.

När en av karaktärerna som jag verkligen gillade dog, blev jag sur och tog en paus. Men det väckte tankar kring mitt eget skrivande. Kanske är det så att de andra rollfigurerna får utvecklas mer om man kontinuerligt stryper, sticker kniven i eller dränker dem som får breda ut sig för mycket över sidorna. Kapitlen är också korta (de är döpta efter personen man får följa), så man håller intresset uppe hela tiden och känner sig uppdaterad. Det är många karaktärer att hålla reda på, så varje kapitel blir som en sorts snaps hot.

Vi får följa Jon Snös eskapader vid och norr om muren. Han faller för den rödhåriga rövarkvinnan Ygritte som är eldkysst. Bran är på väg norrut och Samwell trotsar sin feghet och blir Sam Dräparen. Vi får såklart följa Danys och hennes drakar medan hon försöker ta sig till Västeros, nu är hon farligare än någonsin. Fler kungar slås fortfarande om tronen. Stannis har den röda kvinnan i sin tjänst, hon som ser framtiden i lågorna. Robb vandrar ner från Norden och blir förråd å det grövsta. Men Joffrey är fortfarande den galna pojkkungen, men sitter inte längre säker på järntronen. Arya är på vift i den här boken med och Sansa planerar att fly från Kungshamn. Jamie går det mindre bra för och Cersei intrigerar vidare. Tyrion makt verkar rinna honom ur händerna.

Jag har inte sett säsong tre än av tv-serien, men jag har förstått att boken fortsätter efter den slutar. Alltså vet jag nu en hel del om vad som kommer att hända i säsong fyra. Och eftersom jag inte vill spoila är jag tvungen att undanhålla saker i den här recensionen. För i GRR Martins värld är allt väldigt oberäkneligt. Ibland väl mycket, i synnerhet vigslarna som binder ihop kvinnor och män som egentligen inte alls vill spendera sina liv ihop. Och skoningslösheten blev också för mycket, men brutalfaktorn är extraordinär genom hela boken, så till slut vänjer man sig. Det känns också som om att de sista 70 sidorna hastades igenom. Men slutet och epilogen bildar en sorts dubbel cliffhanger med de vändningar som GRR Martin gör så fantastisk bra. Boken får sju mycket maktlystna kakor.

Annons
Detta inlägg publicerades i Fantasy och science fiction, Hem, Pebbles Karlsson Ambrose, Recensioner. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.