”Skuggan, the world of voodoo” av Petrus Dahlin och Lars Johansson

Skuggan

Rabén & Sjögren, 2012
ISBN 978-91-29-68827-6
Vid pennan Lisa Rodebrand

Får jag presentera en riktigt otäck bok om voodoo så här i Halloweentider? Som en extra krydda utspelar den sig i mitt i vårt svenska samhälle: i Stockholm med omnejd. Voodoo är en naturkraft som kan hela människor, hjälpa sjuka och skapa lycka och framgång. Men den kan också släppa loss onda krafter som får människor att begå hemska dåd.

Ruben är en vanlig, svensk pojke av medelklass som bor med sin mamma i en lägenhet. Han har lätt för sig i skolan men är mobbad av klasskamraterna Kevin och Zack som gör allt för att förnedra honom psykiskt och fysiskt. På fritiden flyr Ruben in i dataspelet Dead and Dreaming, ett onlinespel där han är en defensiv druid. I hans lag ingår en våldsam kvinnlig assassin (lönnmördare) vid namn Picnic. De kompletterar varandra och utgör ett framgångsrikt team.

Bakom karaktären Picnic döljer sig överklassflickan Miranda. Hennes föräldrar har inte en lägenhet, de har en våning. Miranda har en egen ingång, eget badrum och en app för att planera vad hon ska ha på sig. Hon är perfektionist och besatt av detaljer.  Hon mår så dåligt när någonting inte är perfekt att hon till slut inser att hon behöver ta semester från sig själv. Trots att hennes föräldrar är läkare har de inte kunnat hitta orsaken till Mirandas dåliga rygg. Smärtan kan dyka upp vid de mest olämpliga tillfällen och förknippas med skam eftersom den gör henne ful.

I skuggorna i parken finns en flykting från Afrika. Hon har flytt från ett våldsamt stamkrig som utkämpas med hjälp av voodoo. Nu samlar hon kraft för att kunna återvända till sitt hemland. Zouzoufolket har mördat Skuggans mamma genom en expedition, vilket innebär att en ande tar över och rider någons kropp. Medan Skuggan samlar kraft och tillkallar andar har hennes fiender fått upp spåret och kommer allt närmare.

Det är personporträtten som gör den här boken till något alldeles extra. När de här olika personerna, från skilda samhällsklasser, strålar samman sker det helt fördomsfritt. Mot alla odds uppstår en vänskap, som inte är friktionsfri, men som leder fram mot en punkt där de var och en tvingas möta sina demoner. Att karaktärerna är unga gör att boken kan klassas som en ungdomsbok, men min åsikt är att boken passar lika bra för vuxna. Jag placerar gärna in den både som ungdomsbok, Young Adult och Crossover.

Förutom att karaktärerna får toppbetyg är miljöskildringarna också helt suveräna. Författarna målar upp en stämning och det känns som om man är där. Boken är skriven i tredje person, imperfekt och perspektivet skiftar mellan de olika personerna. Ibland tenderar förklaringarna att bli övertydliga, men med tanke på att voodoo inte är ett ämne som jag vet så mycket om, är det inte någon nackdel. Däremot reagerar jag på att styckena är långa och gärna kunde ha delats upp, speciellt med tanke på den unga målgruppen.

Förutom de långa styckena är det bara en enda sak som jag skulle vilja ändra på: Att den ena skurken äter glass helt tiden. Det blir ett komiskt inslag som rimmar illa med skurkarnas hänsynslöshet och det förtar en del av spänningen. Skurkarna är inte tillräckligt bra för att den här boken ska kunna få en tiopoängare av mig. Därför blir det bara nio kakor.

Boken finns som pocket på Bokus till en överkomlig summa!

Lisa Rodebrand

Annonser
Det här inlägget postades i Övrig skönlitteratur, Deckare och thrillers, Hem, Lisa Rodebrand, Recensioner, Skräck, Ungdom, YA (young adults) och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s