Sår av Elin Holmerin

sarTitel: Sår
Författare: Elin Holmerin
Förlag: Undrentide

Inlägg skrivet av Pebbles Karlsson Ambrose

Det här är den tredje boken i en serie om familjen Svarthamn. Den första boken heter Eldfloder som finns recenserad här och här på sajten. Del två heter De två odjuren och finns recenserad här. Familjen Svarthamn består av drakar och varje del i serien behandlar var sin generation. Martin Svarthamn är den första draken vi får följa i bok ett. Han tror han är den sista draken på jorden, så i människohamn parar han sig med en kvinna och får Edwin. Edwin får vi följa i bok två som får två barn med en kvinna som dör vid förlossningen. Tvillingarna heter John och Anja. Anja är huvudpersonen i denna tredje bok.

Eftersom Anja är kvinna kan hon inte få barn med en människa eftersom drakar lägger ägg. Men hon vet att hennes far har träffat en drakhona, Marjorie, som han har barn med. Anja bestämmer sig för att söka upp henne för att förstå sig själv bättre mot sin fars vilja. Han är rädd för att drakhonan ska döda Anja. Men Anja tycker sig ha rätt till sitt förflutna.  Hon åker till Frankrike och där träffar hon inte bara Marjorie utan hennes son (Anjas halvbror) Alain. De har två bröder som hon får en glimt av och får veta att de har en syster som är långt bort i fjärran land.

Marjorie tycker att Anja är ett patetiskt halvblod, men vill se sina söner föröka sig eftersom de inte lyckats hitta fler drakar. Hon drar sig inte för att övertyga sönerna om att våldta Anja och döda henne för att Marjorie ska få nya ägg att ta hand om. Anjas resa visar sig vara mycket farligare än hon har förstått själv.

Boken är intressant och man får tänka ganska originellt om hur det skulle vara att vara drake. Relationen mellan Anja och Alain blir lite långrandig efter ett tag för att den inte ändras fort nog i min smak. Tempot kunde ha rappats upp lite över huvud taget för långa perioder händer det inte så mycket.

Men även i denna bok är miljöskildringarna fantastiska, särskilt när karaktärerna befinner sig i sina drakhamnar. Drakarna kastar sig ut i kylig vinterluft i de svenska fjällen, följer uppåtvindar för att sedan spänna ut sina vingar och ljudlöst fånga harar vars nackar de knäcker på ett ögonblick. Drakarna svävar över alperna och stora vatten, med eld skapas isgrottor och djupt i berget bland grå sten finns ett tryggt mörker. Men i människoskalet är det jobbigt, det river och kliar och det är svårt att kontrollera alla känslor och instinkter innanför huden.

Sår får sex originella kakor, den är inte lika stark som den första boken i serien (som jag tycker är outstanding). Lisa gav den sju kakor här och tycker att det är underbart att författaren vågar berätta en historia som inte passar in i de vanliga mallarna.  Jag undrar hur det ska gå för alla karaktärer när jag lägger ifrån mig boken. Fast nu har familjen Svarthamns släkthistoria kommit fram till nutid så jag får nog vinka ett sorgset farväl till den dysfunktionella drakfamiljen.

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Sår av Elin Holmerin

  1. Ping: Recension av Sår | Undrentide

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.