Gillis Bonde från Ham

Titel: Gillis Bonde från Ham (Farmer Giles of Ham)
Författare: J. R. R. Tolkien
Förlag: Gebers

Recension av Angelika Vaala

Baksidestext:

Gillis Bonde från HamPå den tiden då jättarna trampade in på åkrarna och skövlade och då en och annan drake kunde konsten att spruta eld, bodde i byn Ham en bonde vid namn Gillis. Allt han önskade här i livet var att ha det bekvämt. Men ödet ville annorlunda.
Det hela började när den största och dummaste av jättarna tog sig för att klunsa omkring och skrämma slag på folk och fä. Än värre blev det när draken Chrysophylax damp ner i trakten och slukade får, kor och hästar.
Då föll det på Gillis lott att rädda landet från Jätten och Draken. Mycket motvilligt drog han ut på sitt befrielsetåg med sin hund och sin gamla märr och med svärdet Stjärnbite i slidan.

Gick förbi en bok av Tolkien på biblioteket här om veckan, som jag inte ens visste fanns men som givetvis fick följa med hem.

Det är en humoristisk berättad saga, skriven för barn, som gavs ut första gången 1949, och handlar om den motvillige dock listige bonden Gillis.
Boken är inte indelad i kapitel utan i stycken som är lite olika långa, men själva berättelsen sträcker sig över endast 100 sidor. Jag gillade humorn, som fick mig att skratta till ett flertal gånger, men jag uppfattade ibland översättningen som svårläst.

Jag älskade illustrationerna av Pauline Diane Baynes (som även illustrerat bl.a C. S. Lewis böcker om Narnia), som hade en typisk medeltidsprägel och tillförde såväl humor som värdighet till Gillis Bonde äventyr.

5 kakor av 10 möjliga får boken av mig.

Annonser
Det här inlägget postades i Angelika Vaala, Barnböcker, Fantasy och science fiction, Hem, Recensioner och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s