Femtio nyanser av honom av E. L. James

Femtio nyanser av honomTitel: Femtio nyanser av honom
Författare: Erika Leonard James
Förlag: Norstedts förlag

Inlägg skrivet av Pebbles Karlsson Ambrose.

Det här är en erotisk roman av en brittisk författare. Den har slagit stort och sålt i en upplaga på över svindlande 65 miljoner exemplar i 37 länder. Den kommer nu även att bli film. Den handlar om en ung kvinna, Anastasia, som är 21 år och oskuld och som blir kär i en väldigt stilig miljardär, Mr Grey. Han är så vacker att alla kvinnor märker hans dragningskraft. Det visar sig att han är intresserad av BDSM, är mycket dominant och svartsjuk och vill att hon ska underkasta sig honom. Han har ett ”lekrum” med massor av sexleksaker där han tycker om att binda och slå kvinnor och han vill bestraffa Anastasia när hon inte följer hans regler. Och de är så många så att han tycker att de måste skriva ett avtal om det.

Men hon tjusas ändå av honom och han köper dyra saker till henne och visar henne sin värld. Hon får skjuts i hans fina helikopter varvat med att hon får åka med i hans tjusiga bilar. Och hon försöker lära känna honom, men han har naturligtvis ett krångligt inre och är skadad sedan han var liten och har problem med närhet.

Boken var från början fanfiction, författaren inspirerades av Twilight-serien. Jag som gillar fantastik, tycker nog att historien hade varit bättre om Mr Grey fått vara en vampyr som det var tänkt från början, vilket skulle kanske mer förklara Anastasias dragningskraft till mannen. Hon biter sig också i läppen väldigt många gånger i den här boken och om Mr Grey hade varit en vampyr kanske det varit mer logiskt att han stört sig på det. Han vill nämligen hellre bita i den själv, säger han.

Språket är lite banalt, samma uttryck upprepas hela tiden och snart är man lite less på att alla byxor sitter fantastisk över Mr Greys snäva höfter, bådas himlande med ögonen och att hon när hon ser på honom eller han pratar med henne (eller ser på henne) så känns det där nere. Också om huruvida hon ska bära en hårsnodd över sitt naturligtvis långa hår blir också ett dilemma som man har lite svårt att engagera sig i. Men sexet är ändå rätt varierat för att vara i sådan mängd. Det är verkligen jättemycket sex i den här boken, det här är tantsnusk på hög nivå.

Boken får en ljummen fyra av tio, men jag tycker ändå att den är rätt okej. Jag vill inte vara någon kultursnobb och helt såga en bok som har blivit så populär. Jag kan verkligen förstå att den har blivit en sådan snackis. Men som sagt, jag hade nog uppskattat om Mr Grey faktiskt fått vara en vampyr. Det finns två efterföljare till boken som heter Femtio nyanser av mörker och Femtio nyanser av frihet som jag inte kommer att läsa. Men gillar man mjukporr som ändå är väldigt oskyldigt trots att den innehåller lite BDSM så är det här rätt okej underhållning.

Annonser
Det här inlägget postades i Övrig skönlitteratur, Hem, Pebbles Karlsson Ambrose, Recensioner, Romance. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s