Kläderna och människan i medeltidens Sverige och Norge av Eva I Andersson

Kläderna och människan i medeltidens Sverige och NorgeTitel: Kläderna och människan i medeltidens Sverige och Norge
Författare: Eva I Andersson
Förlag: Historiska institutionen, Göteborgs Universitet

Inlägg skrivet av Pebbles Karlsson Ambrose.

Det här är en doktorsavhandling om kläder. Författaren har gått igenom testamenten från medeltiden, då kläder var dyrt och det var inte ovanligt att ägarna lämnade efter sig det de bar till efterlevande. Hon har också studerat andra diplom, som till exempel köpehandlingar och inventarieförteckningar. Sedan har hon också tagit i beaktande bevarade plagg från den tiden plus att hon sett på en del medeltida konst från till exempel kyrkor. Hon håller sig i tidsspannet 1 200- till 1 500 talet.

Hon går igenom hur man klädde sig, vilka sorts plagg man bar och vilka färger och skärningar som var vanligt. Sedan försöker hon reda ut hur dräkten uttryckte kön, status och ålder.  Och hur kläderna utformades av synen på kön.

Hon funderar över mode. alltså över kläder som är moderna, kläder som inte är moderna längre och kläder som aldrig haft för avsikt att vara det. En del av kläderna på medeltiden var kanske mest praktiska och skulle skydda från väder och vind. Men en del rika människor klädde sig naturligtvis med status i åtanke. Men hon menar att på medeltiden fanns en klar koppling mellan plagget och dess reella pris. Nu har moderna plagg ett mer symboliskt värde i form av ett varumärke eller en designer som inte avspeglar kostnaden för material och sömnadsarbete.

Författaren får igenom allt noga och berättar bland annat om färgning av tyg och sedan om varje klädesplagg för sig. Ibland dyker det upp roliga citat, så som det här under avdelningen kjortel. Kung Håkon hade skrivit en förordning 1308 att ingen medlem i hans hird fick ha finare kjortlar än kungen själv (en så kallad överflödsförordning). Hon skriver om olika sorters päls och skinn. Hon går igenom alla klädfynd funna från medeltiden.

Hela boken är ett gediget arbete och måste ha tagit vansinnigt mycket tid. Den får sju kakor, kanske kunde den ha luftats upp lite och varit lättsammare om man nu kan kräva det av en doktorsavhandling. Jag lärde mig i alla fall mycket. Hela avhandlingen finns på nätet här.

Annonser
Det här inlägget postades i Facklitteratur, Hem, Pebbles Karlsson Ambrose, Recensioner. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s