Amatka av Karin Tidbeck

AmatkaTitel: Amatka
Författare: Karin Tidbeck
Förlag: Mix förlag

Inlägg skrivet av Pebbles Karlsson Ambrose.

Karin Tidbeck är en klar lysande stjärna på den svenska sf-himlen. Det här är hennes första roman. Hon har tidigare skrivit novellsamlingen Vem är Arvis Pekon? som finns recenserad här. Hon har också gett ut korta noveller både på engelska och svenska. Några finns som e-noveller, även de på Mix förlag. Två av dem finns också recenserade här på bloggen.

Amatka är en mörk dystopi som utspelar sig i en främmande värld. Brilars Vanja Essre Två får i uppdrag att i tre veckor åka till Amatka för att studera människors hygienvanor. Det är första gången Vanja lämnar Essre. Hon är duktig, noga och framför allt så slarvar hon inte. Eller gör hon det? Hon är duktig på att märka saker och kassera dem innan de blir till en sorts märklig sörja.

Men framme i Amatka lyckas hon inte så bra med att hålla ordning på tingens ordning. Hon träffar Nina som väcker stora känslor och andra personer som berättar hemliga saker för henne. Vilka var det som var där innan? Före kolonisationen?

Karin Tidbeck har en stramt och säreget språk. Varje ord är exakt. Inga detaljer missas. Och språket används på ett liknande sätt som karaktärerna använder det känns det som. Som om varje ord är livsviktigt för existensen. Som om saker skulle försvinna om de inte vore märkta. Som om inte en dörr vore en dörr om det inte stod DÖRR på den. Boken får åtta kakor för lite udda mindfuck. Jag kommer aldrig att se på saker som är märkta med ord (om vad det är för något) på samma sätt någonsin igen.

Annonser
Det här inlägget postades i Fantasy och science fiction, Hem, Pebbles Karlsson Ambrose, Recensioner. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s