Prästens kläder och kyrkans textilier av Gunnel Berggrén

Prästens kläder och kyrkans textilierTitel: Prästens kläder och kyrkans textilier
Författare: Gunnel Berggrén
Förlag: Verbum

Inlägg skrivet av Pebbles Karlsson Ambrose.

Den här boken är liten och tunn med många bilder. Den går igenom vad prästen hade för kläder både förr och nu. Det går att läsa om de liturgiska färgerna, alltså vilka färger prästen har på sina kläder under olika högtider, t ex vitt vid konfirmation och vigsel och svart vid begravningar. Den beskriver de olika plaggen i den liturgiska dräkten och visar med fotografier och förklarar på ett enkelt och lättfattligt sätt. Till exempel beskrivs alba, mässkärp, röcklin, stola och mässhake. Det finns också bilder på präster med kaftan och olika sorters prästskjortor, den vanligaste som nästan alla känner igen är den svarta med ett vid fyrkant i kragen, den så kallad frimärksskjortan.

I början finns en liten lista över symboler som används i kläder och textilier såsom olika sorters kors, duvan, fisken och bilder på evangelisterna. Efter prästens kläder går författaren igenom andra centrala textilier i kyrkans värld, sådana som används som prydnad på altaret, sådana som används till nattvarden, och bårtäcken som används vid begravningar. Det finns också tips om hur allt bäst vårdas och sköts om. Boken får en sjua eftersom den gör det enkelt för nybörjaren.

Det här inlägget postades i Facklitteratur, Handarbete och sömnad, Hem, Pebbles Karlsson Ambrose, Recensioner. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Prästens kläder och kyrkans textilier av Gunnel Berggrén

 1. m skriver:

  Hej!
  Kul att råka på din sajt under det att jag letar efter en bild med en ”prästkrage”. Jag lägger till mig som följare och kommer att titta in då och då.
  Försöker skriva klart mitt eget skrivprojekt i första hand.
  Men är det ok att använda din bild av din bok ”prästens kläder”? Jag tänkte lägga den som bild till mitt inlägg ”makt och andlighet” (skepnader.wordpress.com).
  Hälsningar från Marica

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.