Slutstation rättspsyk. Om tvångsvårdade kvinnor som inte dömts för brott av Sofia Åkerman och Thérèse Eriksson

Slutstation rättspsykTitel: Slutstation rättspsyk. Om tvångsvårdade kvinnor som inte dömts för brott
Författare: Sofia Åkerman och Thérèse Eriksson
Förlag: Pocketförlaget

Inlägg skrivet av Pebbles Karlsson Ambrose.

Det här är en skakande skildring om kvinnor som lider av allvarlig psykisk ohälsa. Det handlar om kvinnor med ett svårt självskadebeteende som den ”vanliga” psykiatrin mer eller gett upp hoppet om. Vi får följa personer som har hamnat på rättspysk, där de (van)vårdats tillsammans med människor som dömts för brott. Jag läste halva boken, sedan var jag tvungen att ta en paus på flera veckor för att orka till slutet.

Boken beskriver en hemsk miljö. Dessa kvinnor får inte god hjälp utan man försöker med en sorts straff- och belöningsstrategi tvinga dem att sluta skada sig själva. De blir utsatta för och hotas med olika metoder, både lagliga och olagliga, som till exempel handskar, hjälmar, bältessängar och isoleringsceller. Detta är vidrig läsning och flera av kvinnornas berättelser lämnar mig djupt berörd. De verkar helt rättsslösa och en del dör till och med. Boken väcker många frågeställningar runt etik och moral vid psykiatrisk tvångsvård. Jag vill påstå att detta är en rättsskandal som kommit i ljuset.

Författarna beskriver hur de försöker att ändra dessa kvinnors situation, men myndigheter och andra verkar inte bry sig, trots att lagar bryts. Boken är ett viktigt samtidsdokument och får nio kakor av tio. Författarna har gjort ett gediget arbete och har drivits av ett starkt rättspatos.

Pebbles Karlsson Ambrose

Annonser
Det här inlägget postades i Biografier, Facklitteratur, Hem, Pebbles Karlsson Ambrose, Recensioner. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Slutstation rättspsyk. Om tvångsvårdade kvinnor som inte dömts för brott av Sofia Åkerman och Thérèse Eriksson

  1. Lexie skriver:

    Denna hade jag varit sugen på att läsa.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s