Jan Stenqvist ”Vålnader och Skuggor”

 

Vålnader och Skuggor

Titel: Vålnader och skuggor
Författare: Jan Stenqvist
Utgiven av: Jan Stenqvist, 2013

Inlägget skrivet av Bielke von Sydow

Jan Stenqvist är journalist på Kalmartidningen Barometern och bosatt i Nybro, aktuell med romanen ”Vålnader och skuggor” Image

Romanen är Stenqvists debut och kretsar kring ämnet att söka sin historia vilket huvudpersonen gör, både sin egen, genom att förflytta sig tillbaka till uppväxtmiljön på landsbygden i Småland, och även genom att söka sin historia till kommande science fiction-romanen.

Nog kan man tillstå att vissa yttre likheter finns med huvudkaraktären i Erik Wallin som också är journalist på en dagstidning i Småland och tillika skriver en roman som heter just ”Vålnader och Skuggor”. Eventuellt finns det fler likheter, eventuellt inte.

I en kort sammanfattande helhet handlar boken om Erik Wallin som efter att ha blivit uppsagd på sitt arbete på tidningen behöver ta tag i sitt liv. Flera parallella handlingar utspelar sig samtidigt: ett Italienbesök som får livslång konsekvens och möten med uppväxtsbygdens människor och dessutom skapandet av science-fictionromanen.

Stenqvists roman är en typ av feelgoodbok där det alldagliga livets händelser utgör dramatiken som kan vara nog så ödesdigra för de inblandade. Stenqvist porträtterar karaktärerna i boken på ett respektfullt, trovärdigt och kärleksfullt sätt. Boken har en huvudperson men behandlar flera människors öden som huvudpersonen kommer i kontakt med.

Språket är lättillgängligt och okomplicerat. Dock finns flera passager i boken som visar på Stenqvists kärlek till orden som tangerar poesins satsmelodi och vackra formuleringar.

Miljöbeskrivningarna är lagom detaljerat beskrivna för att jag ska uppfatta riktningar, stämningar och fysiska attribut. Med lätthet införlivar jag den småländska skogens densitet där huvudpersonen i romanen hyr ett hus för att ”komma bort” och få lugn och ro för att skriva.

Formatet är tilltalande: en riktigt god, tjock inbunden bok som ger löfte om minst två, tre kvällars läsupplevelse.

Något som kan störa de trovärdiga och gripande skildringarna av människoödena i boken kan vara den succéartade utvecklingen på huvudpersonens skrivresultat. Det kunde upplevas som mer sanningsnära och intressant med mer diskrepans i slutänden.

Bokens titel kan också upplevas som något missvisande. ”Vålnader och Skuggor” ger åtminstone mig, mer deckar- och rysargenresassociationer. För bokgenren jag upplever är mer en relationsroman med spänningsinslag. Men den kritiken kommer å andra sidan från en som namngivit sin egen debutroman ”Ingmar Bergman kände aldrig skuld” där bokens innehåll inte huvudsakligen fokuserar på den kände regissörens skuldproblematik. Och jag har i ärlighetens namn inte kommit på någon ersättningstitel för ”Vålnader och Skuggor”.

Jan Stenqvists välskrivna debut gör att jag så fort som möjligt önskar läsa fler goda, tjocka romaner av samma författare. Något som inte ter sig verklighetsfrämmande, efter samtal med Stenqvist verkar det som om något nytt bokalster är på gång inom en snar framtid.

Betyg 8/10 kakor

Annonser
Det här inlägget postades i Övrig skönlitteratur, Bielke von Sydow, Hem, Recensioner, Vi tipsar! och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Jan Stenqvist ”Vålnader och Skuggor”

  1. Ping: Silverblänk på bokmässan: del 1 - egenutgivarna

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s