Ukrainska noveller av Nikolaj Gogol

Ukrainska novellerTitel: Ukrainska noveller
Författare: Nikolaj Gogol
Förlag: Forum

Inlägg skrivet av Pebbles Karlsson Ambrose

Nikolaj Gogol är en av de stora klassiska författarna. Han föddes i början av 1800-talet inte så långt från Poltava i nuvarande Ukraina. Han hade polska och ukrainska rötter. Han flyttade som ung till Sankt Petersburg och skrev sina böcker på ryska. Enligt beskrivningen av författaren i förordet tyckte inte Nikolaj Gogol om den stora hårda kalla staden och flydde i fantasin till sin hembygd och sina barndomsminnen. Ur denna längtan skapades denna novellsamling om sex noveller.

Jag har precis bestämt mig för att försöka läsa mer klassiker och den här är faktiskt inte så svår för den som vill mjukstarta. Tvärtom är den lite rolig på vissa ställen och beskrivningen av människorna närmar sig det burleska. Många är elaka och stjäl saker, äter gärna andra ur huset, förskingrar andras egendom, super mer än gärna och är väldigt lata och korrupta. Men ändå är bilden av den ukrainska landsbygden en gemytlig och trevlig historia känns det som. De unga kvinnorna är sköna med långa svarta flätor, gnistrande svarta ögon och har fina klänningar med brodyrer och kosackflickornas röda läppar vill bli kyssta.

Männen är stiliga med rockar och frackar och har buskiga svarta mustascher och röker pipa. Det är gott om god mat och vacker natur. Miljöbeskrivningarna är mustiga och känns förvånansvärt hemtama för en svensk. Många godsägare ligger och ser ut över sina äppel- och plommonträd, känner lukten av hägg och av fläderbuskar, hundar strövar runt och tuppar gal. Människorna bor i små byar med trädgårdar längs bygatan och där finns några få viktiga personer som alla håller sig väl med, t ex domaren, polismästaren och olika officerare från närliggande reglementen. Dessa tre typer av karaktärer återkommer i flera noveller vilket är det enda som känns lite upprepande tråkigt.

Några noveller innehåller varelser ur folktron, vi får möta en vij som är väldigt stor och har ögonlock som faller ända ner till marken och måste ha hjälp med att lyfta dem. Häxor är farliga lär vi oss och fan med. De kan inte bara flyga och rida på människors ryggar så att de nästan krockar med månen. Häxor kan gå igen och hin håle uppfylla önskningar. Just på midsommarafton och på julnatten bör man passa sig. Boken får sex glada frodiga färgsprakande kakor. Om man vill läsa Gogol är det svårt att hitta böcker – så jag rekommenderar biblioteket, antikvariat eller sajter i stil med bokbörsen.

Annonser
Det här inlägget postades i Hem, Klassiker, Novellsamling, Pebbles Karlsson Ambrose, Recensioner. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s