Vem är Arvid Pekon? av Karin Tidbeck

Vem är Arvid Pekon?Titel: Vem är Arvid Pekon?
Författare: Karin Tidbeck
Förlag: Man av skugga förlag

Inlägg skrivet av Pebbles Karlsson Ambrose

Denna lilla novellsamling med åtta noveller är lysande bra. Karin Tidbeck är en uppmärksammad fantastikförfattare både i Sverige och utomlands. Hon har flera noveller utgivna på engelska och har vunnit prestigefyllda priser. Jag mötte henne på bokmässan 2012 då hon signerade böcker i science fiction-bokhandelns monter och fick nog den snyggaste autografen jag någonsin fått! Den är inspirerad av den första novellen om en man som blir kär i ett luftskepp. Det är en sorglig historia, men karaktären får i alla fall sällskap av en kvinna som blir gravid med en ångmaskin.

De andra novellerna handlar om lite allt möjligt, om en kvinna som skriver brev till sin döde pappa, om en liten varelse som bor i en blomkruka och en kvinna som besöker sin släktings stugby. Den bästa är nog den om Arvid Pekon som boken är döpt efter. Arvid arbetar i en telefonväxel med en lätt surrealistisk arbetsmiljö. Finns han verkligen?

Karin har en mycket egen röst och fast man ibland som läsare är i en sorts familjär miljö i nutid så är man samtidigt någon helt annanstans. Det overkliga lämnar en inte oberörd, det känns otäckt men ändå vill man veta mer. Man får en sorts distans till karaktärerna fast författaren avslöjar deras innersta tankar. Detta motsägelsefulla gör boken intressant och den får åtta kakor. Karin Tidbeck är hedersgäst på en science fiction-kongress i Stockholm i oktober för den intresserade, läs mer på www.fantastika2013.com

Karin Tidbeck

 

 

Luftskeppsautograf

Annonser
Det här inlägget postades i Fantasy och science fiction, Hem, Novellsamling, Pebbles Karlsson Ambrose, Recensioner. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s