Spel & dobbel under medeltiden/Games and gaming during the middle ages

Spel & dobbel under medeltidenTitel: Spel & dobbel under medeltiden/Games and gaming during the middle ages
Författare: Jonas Ferenius
Utgiven av: Stockholms medeltidsmuseum

Inlägg skrivet av Pebbles Karlsson Ambrose

Det här är ett lite häfte med tio spel. De spelades alla i Sverige under medeltiden. Häftet är tvåspråkigt, både på svenska och engelska. Det beskriver varje spel lite enkelt; dess historia, hur det ser ut och hur man spelar det. Det äldsta spelet verkar vara Kvarn som till och med finns avbildat i en egyptisk gravkammare 1 300 f Kr. I förordet står också att man kan läsa om spel och dobbel i Bibeln, Moses delade ut land genom lottning och romerska soldater kastade tärning om Jesu klädnad.

Bräde kallas nu väl mest för backgammon och har spelats sedan antiken. Kortspel är omnämnt i en svensk text första gången 1498. Schack började troligen spelas i Indien cirka 600 e Kr. Sedan kom det till Persien där härskaren hette shah, vilket har gett spelet dess namn. Hnefatafl är ett jätteroligt spel som verkade vanligt på vikingatiden. De äldsta svenska tärningarna är från järnåldern. I antikens Grekland är nog Caesars uttalande mest känt i historien om tärningar: ”alea iacta est – tärningen är kastad”.

Katalogen är gjord för en utställning Stockholms medeltidsmuseum hade 1999. Den går att köpa i deras shop. Den får åtta kakor för beskrivningarna. Du kan göra några av spelen själv ganska lätt genom att läsa och titta på bilderna. Några spel är passande för barn. Tre av spelen går att köpa i butiken Handfaste i Gamla stan i Stockholm. Där köpte jag Hnefatafl (se bild) som nu är testat och är jätteroligt att spela.

Annonser
Det här inlägget postades i Engelska titlar, Facklitteratur, Hem, Pebbles Karlsson Ambrose, Recensioner, Vi testar!. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s