Handbok för psykon. Leva med ADHD och bipolär sjukdom av Tove Lundin

Handbok för psykon. Leva med ADHD och bipolär sjukdomTitel: Handbok för psykon. Leva med ADHD och bipolär sjukdom
Författare: Tove Lundin
Förlag: Frank

Inlägg skrivet av Pebbles Karlsson Ambrose

Det här är en liten tunn lättläst bok om hur det är att vara ett psyko, dvs. vara en person som har ett sorts psykiskt funktionshinder eller en diagnos. Men Tove har inte så snäva ramar om vad som är ett psyko, utan stora delar av mänskligheten passar in, kanske ibland alla. Hon skriver en ganska söt formulering: ”Vi psykon föds utan det där höljet alla andra har runt sig. Man kan säga att Gud lät oss komma till jorden utan skyddsdräkter.”

Men man blir glad när man läser den här boken, i alla fall ett psyko som jag. Tove tycker att vi kan förändra världen och att vi har så mycket att tillföra, inte bara på arbetsplatser, utan till hela mänskligheten. Och hon listar begåvade psykon i historien. Texten är så positiv att man dras med och blir entusiastisk. Jag inser att jag själv har en mer mörk bild av hur handikappande det är att leva med psykisk ohälsa. Jag kände mig lite gammal och trött när jag läste boken och behövde nog en dos av Toves ungdomliga entusiastiska energi.

Boken innehåller en hel del handfasta tips och råd om stort och smått – allt från vart man kan vända sig för vård, hjälp att få arbete och vilken rätt man har att få hjälp till hur man skriver listor på saker för att få vardagen att gå ihop. Ett särskilt fint kapitel handlar om att säga förlåt till sina anhöriga när de åker på skäll för saker som inte är deras fel. Ett kapitel handlar om att ljuga, speciellt på sin arbetsplats. Inte elakt ljug, utan vita lögner. Då riskerar man inte att bli förfördelad eller elakt bemött av människor som har fördomar eller är rädda för oss psykon. Hon har också tips på hur man kan spela normal för att slippa vissa problem med folk runt omkring sig. De tipsen är faktiskt lite roliga. Andra mycket bra råd handlar om hur man ska vara ärlig med sina anhöriga och hur man kan ta hand om sin fysiska hälsa.

Boken får åtta glada positiva kakor. Tove Lundin är journalist och bloggar bland annat på Vårdguiden här för dig som vill veta mer.

Annonser
Det här inlägget postades i Biografier, Facklitteratur, Hem, Pebbles Karlsson Ambrose, Recensioner. Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Handbok för psykon. Leva med ADHD och bipolär sjukdom av Tove Lundin

 1. Elisabeth skriver:

  En viktig bok! Tyvärr har inte all människor den viktiga förmågan att säga förlåt, ”pshyco” eller ej. Viktig är hur vi i samhället använder sig av diagnostänkandet.

 2. Elisabeth skriver:

  Använder ”oss” av diagnostänkandet, ska det såklart stå, ber om ursäkt för detta.

 3. maria skriver:

  Visst det kanske är bra att ha en diagnos???? Men det viktiga måste ju vara hur vi bemöter varje individ-för alla är inte lika fast man har samma diagnos…..
  Ofta tror man att det är en fördel med diagnos för då får man tex extra stöd i skolan…..
  Men stödet ska man erhålla för att man har ett behov och det är egentligen inte kopplat till en diagnos…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s