Sjukbesök och dödsförberedelse. Sockenbudet i svensk medeltida och reformatorisk tradition av Stina Fallberg Sundmark

Sjukbesök och dödsförberedelse. Sockenbudet i svensk medeltida och reformatorisk traditionTitel: Sjukbesök och dödsförberedelse. Sockenbudet i svensk medeltida och reformatorisk tradition.
Författare: Stina Fallberg Sundmark
Förlag: Artos och Norma bokförlag

Inlägg skrivet av Pebbles Karlsson Ambrose

Det här en doktorsavhandling om hur ett sockenbud går till. Ett sockenbud är när prästen på medeltiden i socknen får ett bud om att någon är sjuk eller döende och går dit till den personen för att få den frisk eller för att göra den klar att möta döden på rätt sätt.  Det var många saker som det fanns regler kring och frågeställningar präst och byborna ställdes inför.

Boken delas in i olika kapitel om de olika delarna i sockenbudet: budet, förberedelsen, färden till den sjuka eller döende, allt som skulle ske vid sjukbädden och om återfärden. Eftersom det är en doktorsavhandling så är det hela mycket vetenskapligt och med så många noter att jag nog aldrig sett ett så stort antal på en och samma gång i samma bok. Noggrannt är bara förnamnet.

Nåja, som läsare vaskas det ut mycket om hur man tänkte på medeltiden och det var inte alls som jag föreställt mig. Sockenbudet innebar att prästen skulle gå i procession till den sjuke eller döende med en hostia (helgat bröd som är Kristi kropp) i ett ciborium (en kalkliknande grej med lock) som han höll framför sig när han skred fram. Klockaren gick bredvid och klämtade i en klocka och bar ofta ljus. Sockenborna sjönk ned på knä och bad böner och kunde sedan sluta upp med processionen och följa med till den sjuke eller döende.

Allt det som skedde vid sjukbädden kunde vara vigvattenbestänkning, bikt, kommunion (ätande av nattvardsbrödet), den sista smörjelsen och allehanda böner och frågor om den sjuke eller döendes tro. I vilken ordning och vad som sades skilde sig lite mellan de olika åren på medeltiden och speciellt mellan tidig medeltid och efter reformationen runt 1500-talet.

Man får en liten inblick i hur de tänkte då: om prästen inte dök upp när han blev kallad och den sjuke dog, kunde han få böta. Om en person inte lämnade meddelandet till prästen eller klockaren kunde den få böta. Den bonde som hjälpte till med färden till den döende skulle också hjälpa prästen tillbaks hem igen (med till exempel båt eller häst). Att det var viktigt även för prästen vet vi för att det fanns en regel om att om en annan präst en sockenprästen lyssnade till den döendes sista bikt, riskerade den prästen böter. I vissa socknar gällde att om ett sockenbud kom samtidigt som ett dop skulle dopet göras först. Om två sockenbud kom samtidigt fick inte prästen gå till den rikaste först bara för att han trodde han skulle få ersättning. Det konstigaste var nog att det fanns under tidig medeltid regler om vad som skulle ske om nattvardsbrödet och/eller vinet kräktes upp av den sjuke. Då skulle prästen eller annan troende äta upp det och skölja ner med vin! Kristi kropp fick inte slängas hur som helst. Men det fanns även andra anvisningar om att det överblivna kunde slängas i elden eller grävas ner i vigd jord.

Boken får sju kakor. Den får en minuskaka för att den inte förklarade enklare begrepp för nybörjare, men jag antar att författaren förutsatte en viss förkunskap när man sätter igång att läsa en doktorsavhandling. Jag fick googla en del krångliga ord eftersom jag inte läst kyrkohistoria på den här nivån förut. Men det var verkligen lärorik underhållning och boken gav en genomarbetat och klar bild av alla moment prästen behövde utföra när folk var sjuka och/eller dog. Bilderna i boken var få, men gav en klar bild av hur det såg ut då och bidrog till att det var lättare att förstå hela sammanhanget.

Annonser
Det här inlägget postades i Facklitteratur, Hem, Pebbles Karlsson Ambrose, Recensioner. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s