”I nattens mörker” av Nathalie Sjögren

I nattens mörkerFörlag King ink 2011
ISBN 978-91-85807-97-0
Vid pennan Lisa Rodebrand

 I ett slott i skogen lever den ondskefulle Serando. Med hjälp av tankekraft lurar han till sig kvinnor från byn och livnär sig på deras livskraft. Evilina känner av Serandos lockelse men hittills har hon lyckats stå emot. Men vem är den gåtfulle Diero som dyker upp i byn och varför hävdar han att Evilina är förutbestämd att besegra ondskan?

 ”I nattens mörker” är skriven av Nathalie Sjögren som är en av våra cookiez. Vi är vänner på Facebook och har träffats en gång IRL på bokmässan i Göteborg. Boken är en ny version av sagan Skönheten och Odjuret och har getts ut i behändigt pocketformat. Jag hade äran att få sälja den på sci fi mässan i Stockholm i december 2012 och kan berätta att den sålde riktigt bra!

 Med ett lättläst och enkelt språk kastas läsaren direkt in i handlingen. Boken är skriven i tredje person imperfekt och följer Evilinas respektive Serandos perspektiv. Tidsmässigt följer handlingen två spår: Det ena spåret berättar om Evilinas kamp för att stå emot Serandos lockelse och om hur han med olika knep försöker lura henne till sig. Det andra spåret berättar om Serandos förflutna, om de otäcka händelser som ledde till att han blev det monster han är idag.

 Det finns ett driv i boken som gör att jag som läsare hela tiden vill vända blad, läsa lite till och att få veta hur det går. Även om den bygger på en klassisk saga är det en ny version och det är inte givet hur den kommer att sluta. Oväntade vändningar och avslöjanden under resans gång håller mitt intresse vid liv.

 Personporträtten är enkla och någon personutveckling sker egentligen inte. Det behövs inte heller i en sådan här spänningshistoria. Det viktigaste är att jag får ett bra grepp om personerna, lär känna dem och kan hålla reda på vem som är vem. Spänningen ligger i avslöjandena om Serandos förflutna som gör att jag lär känna honom allt mer. Den ligger även i Evilinas vånda och tvivel. Även om det är givet vad hon kommer att välja så är det oklart hur hon kommer att gå till väga. Det vet hon inte ens själv.

 Miljöbeskrivningarna är enkla men fullt tillräckliga för att få en bild av var och när handlingen utspelar sig. Det behövs inga utsmyckningar för att skapa en otäck stämning. Det sparsmakade är nästan värre eftersom läsaren inte vet vad som lurar i mörkret.

 Dialogerna är trovärdiga och rappa. Serando är en expert på att leverera ondskefulla repliker. Evilina verkar analysera allt ur varje tänkbar synvinkel och velar fram och tillbaka innan hon gör någonting. Personligen föredrar jag mer handlingskraftiga hjältar, men det skulle ju inte fungera i den här historien, eller hur? Vi vet alla att hon kommer att gå till Serando men varför och hur ska det gå sedan?

 En nackdel med boken är att det tyvärr är ganska många stavfel, bokstäver som bytt plats och borttappade ord i texten. Det stör läsningen. De flesta felen är sådant som jag tycker att en enkel stavningskontroll borde fånga upp. Alltså hoppas jag att det är något som förlaget rättar till inför nästa tryckning. En annan nackdel är det höga priset. Boken kostar just nu 222 kr på Adlibris och 234 kr på Bokus. Det är alldeles för mycket för en pocketbok. Men missa inte den här spännande boken på grund av priset! Be ditt lokala bibliotek att ta hem den i stället!

 ”I nattens mörker” är i grunden en enkel historia, men den är skickligt uppbyggd och svår att lägga ifrån sig. Därför får den ett högt betyg från mig, 8 kakor av 10 möjliga.

 Lisa Rodebrand

Annons
Detta inlägg publicerades i Böcker skrivna av Cookiez, Deckare och thrillers, Fantasy och science fiction, Hem, Lisa Rodebrand, Nathalie Sjögren, Recensioner, Skräck och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.