Sanna historier om riddare av Tomas Blom

Sanna historier om riddareTitel: Sanna historier om riddare
Författare: Tomas Blom
Förlag: Historiska media

Inlägg skrivet av Pebbles Karlsson Ambrose

Det här är en ungdomsbok och lättfattlig populärhistoria. Tomas har skrivit mycket läromedel för skolan och det märks. Dessutom har han varit manusförfattare till tv-serier som Varuhuset och Skilda världar. Den här boken handlar såklart om riddare på medeltiden. Den är faktiskt rolig och blandar fakta från historien med små skönlitterära avsnitt där vi får följa riddaren (eller personer i deras närhet). Dessa bitar beskriver hur de hade det, vad de tänkte och gjorde så att man kan lättare kan sätta sig in hur det var då, men de kanske inte är ”sanna” i verklig bemärkelse.

Jag lärde mig nya saker och fick en komplexare bild av hur andra såg på riddarna på medeltiden, som varierade från att de var livsfarliga krigsmaskiner som drog runt som stråtrövarband till ädla ynglingar som tjänade Gud och skyddade värnlösa kvinnor. Man får följa ett par riddare som var verkliga personer i historien och dessa personer blir olika exempel på hur det var då. Man får också följa en ung kvinna vid drottningen Eleonora av Akvitaniens hov. Eleonora blev kallad trubadurernas drottning och var en av medeltidens mest berömda kvinnor – rik, vacker och mäktig. Vid hennes hov hyllades lyriken och man kan, enligt författaren, säga att där skapades bilden av riddaren som vi har idag, en som ska ”tillbe, dyrka och kämpa för sitt hjärtas dam”. I boken får man också lära sig mer om riddarsagan om kung Artur och lite om slutet på riddareran, som delvis kom att bero på att skjutvapen gjorde sin entré.

Boken får sex kakor och bäst är att den breddar bilden av riddaren. Det var också bra teckningar som visade hur riddarna såg ut under olika århundraden och enklare bilder på olika vapen och riddarhärarnas krigsmaskiner. Rekommenderas till ungdomar i högstadieålder – den är verkligen lättläst och använder inte för många krångliga ord trots att den ibland beskriver komplicerade sammanhang. Den är väldigt kort och kunde gott få ha varit lite längre. Särskilt informationen om korstågen känns lite tunnsått.

Annonser
Det här inlägget postades i Facklitteratur, Hem, Historiska romaner, Pebbles Karlsson Ambrose, Recensioner. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s