De två odjuren av Elin Holmerin

De två odjurenTitel: De två odjuren
Författare:
Elin Holmerin
Förlag: Undrentide

Inlägg skrivet av Pebbles Karlsson Ambrose

Det här är fortsättningen på boken ”Eldfloder” recenserad på bloggen här och här. I den första boken fick vi möta Martin Svarthamn som tror att han är den sista av de varelser som kan skifta till drakhamn. Han bestämmer sig då för att äkta en människohona och får sonen Edwin.

I den här boken har många år flytt och vi får följa sonen Edwin Svarthamn, vars föräldrar nu är döda. Han är arg på sin faders livssvek och hatar elden som flyter i hans blod. Han är också tvungen att ta drakhamn i perioder och försvinner hemifrån på sina ”handelsresor”.  Han flyttar tillbaka till huset på Västergatan 7 där han vuxit upp och anställer en man att ta hand om huset och hjälpa honom: Gustav.  Gustav har en fru som heter Kristin som inte gillar att Gustav jobbar hos den konstiga mannen i huset, som det finns så många konstiga och hemska rykten om. Men Edwin finner äntligen en vän i den godhjärtade mannen.

I den här boken dyker det upp en kvinna, en drakhona. Både hon och Edwin blir förvånade att möta varandra, båda övertygade om att de var den sista av sin sort. Marjorie Bouclier, alias Majoreslori, har vuxit upp i de franska alperna och har flytt mot norr på grund av krigen. Just nu pågår andra världskriget och hon är rädd för människorna med eldrör som dödar allt i sin väg. Marjorie är däremot lyckligare över detta möte än Edwin, hon vill genast föröka sig, en längtan som hon levt länge med, nu när hon är över 300 år. Edwin däremot vägrar avla barn som blir som han, vanskapta monster utan framtid. Och ju mer vi lär känna Marjorie, ju mer tvivlar även läsaren på hennes idé.

Men längtan efter närhet och värme tär på Edwin och han söker upp Isabell (från bok ett), som vet vad han är och ändå älskade honom. Men när han träffar henne har så många år passerat att han inte är välkommen längre. Men han blir då ohjälpligt betagen av hennes dotter, som påminner så mycket om sin mor som ung.

Ja, det här är som den första boken ett relationsdrama. De två som kan ta drakhamn är otäcka och fascinerande på samma gång och människorna i mitten på 1900-talet fascineras av deras skönhet och dragningskraft. Kvinnor och män dras ohjälpligt till dem, de trollbinds och hänförs av deras tjusningskraft. Inom sig själva kämpar både Edwin och Marjorie med en kombination av makt och utsatthet, sin ensamhet och styrka och sitt utanförskap. Edwin styrs av sina djuriska instinkter och även människor han älskar kommer i vägen för han oförmåga till kontroll. Han försöker stävja sina behov genom stora mängder alkohol och måste ofta återvända till sin drakhamn. Han tycker att han mer och mer börjar likna sin far.

Boken får ett gott betyg, även den här en åtta. Det är en egenutgiven bok, Elins egna förlag heter Undrentide. Det finns lite småfel med språket och så, men det är åtgärdat i senare tryckta versioner har jag förstått. Kanske kunde Elin ha strukit lite mer i texten för att rappa upp tempot i historien lite ytterligare, det är lite segt, mest i början. Men när den franska drakhonan äntrar scenen blir det spännande. Miljöbeskrivningarna från dåtida städer och gårdar i Sverige är fina och hur folk levde då är också bra beskrivet. Också förmågan att beskriva hur det känns att vara en drake är påhittiga och bra. Det är så att även jag längtar ner i en trygg varm grotta ibland och vill sväva fågelfri med utspända vingar över saltstänkta hav eller spana efter renar bland höga fjäll. Jag kommer även att läsa den tredje boken om familjen Svarthamn som heter ”Sår”, recenserad av Lisa här.

Annons
Detta inlägg publicerades i Fantasy och science fiction, Hem, Pebbles Karlsson Ambrose, Recensioner. Bokmärk permalänken.

En kommentar till De två odjuren av Elin Holmerin

  1. Pingback: Recension De två odjuren | Undrentide

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.