Kungarnas krig av GRR Martin

kungarnas krigTitel: Kungarnas krig
Författare:
GRR Martin
Förlag: Månpocket

Inlägg skrivet av Pebbles Karlsson Ambrose.

Det här är den andra boken i den omfattande bokserien Sagan om is och eld, men också underlaget till en tv-serie – HBOs ”Game of Thrones”. Den första boken i serien heter Kampen om järntronen och finns recenserad här. Den andra säsongen av tv-serien kommer på SVT i januari och säsong tre kommer i mars i USA.

Alla böcker är gedigna fantasyböcker på över 700 sidor och i pocket är det liten stil, men det är det värt. Jag sugs in i handlingen och det händer helt galna saker hela tiden som gör att boken trots sin tjocklek är en bladvändare. I den här boken sitter kung Joffrey på tronen, en ung pojke av ätten Lannister och han är mer eller mindre skvatt galen. Han regerar efter sin döde far, men hans mor drottningen har haft sex med sin tvillingbror och fött sonen, så nu pratar många ädla män som också vill bli kungar om blodskam. Den döde kungens båda bröder tycker sig nu ha rätt till tronen och den äldste sonen i ätten Stark utropar sig som kung i Norden.

Med så många som vill ha och behålla tronen så är det inte så mycket krig i boken som man kan tro, många slag löses med pengar, köpta lojaliteter och med magi på mycket oväntade sätt. Författaren har en avundsvärd fantasi och man får följa flera personer även utanför slagfälten, Eddard Starks barn försöker på olika sätt klara sig på olika håll och kanter i de sju kungarikena. Oäktingen Jon är på muren i norr och där trummar även de fria folken upp till krig, Arya är på drift, bland annat som spöke på det stora slottet Harrenhal och Bran bli skepnadsbytare och träffar vänner med grönsyn. Han öppnar sitt tredje öga och ser genom de stora ödesträdens ögon. Äldste sonen Robb som nu är kung i Norden dras också ut i krig och vill hämnas sin döde far.

Daenerys stormfödd, som i första bokens sista kapitel fick sina tre drakar, rider nu mot havet för att korsa det och finna sin rättmätiga plats som drottning över de sju kungarikena. Familjen Lannister som bevakar sin tron som hökar, intrigerar med allt och alla, även med varandra. Tyrion blir skickad av sin far till Kungshamn för att vara till sin systersons hjälp som kungens hand, men han har svårt att hålla reda på den unga pojken, vars mamma är maktgalen på en helt ny nivå. Dock har ätten Stark ett kort i sin ärm, kungamördaren Jaime har de i sitt förvar som fånge. Drottning Cersei har dock fortfarande Sansa Stark i sitt våld.

Det är väldigt många karaktärer att hålla reda på, men författaren håller ens intresse uppe hela tiden. Jag tänkte att det skulle vara svårt för honom att bräcka första bokens slut, den hade en cliffhanger som hette duga. Men det visar sig inte vara ett problem, det kommer hela tiden helt oväntade vändningar och över allt detta lyser en stor röd komet som förutspår blod och ond bråd död. Är det så att drakarnas ankomst ökat förekomsten av magi?

Jag tycker faktiskt att den här boken var bättre än den första och ger den hela tio kakor av tio. Den tredje boken heter Svärdets makt och den fjärde Kråkornas fest. Den femte boken Drakarnas dans har inte kommit i pocket än, men finns inbunden på svenska. De sista två böckerna har inte författaren skrivit klart än, men skvaller säger att han nu skyndar sig på med att få dem klara eftersom skapandet av tv-serien annars kommer att komma ikapp själva bokskrivandet. Jag väntar med spänning, både på kommande böcker och tv-seriens kommande säsonger.

Författarens hemsida finns här: http://georgerrmartin.com/ Men där finns tyvärr inget besked om när nästa bok i serien blir klar (del sex). Mer information om tv-serien finns här: http://www.hbo.com/game-of-thrones

Pebbles Karlsson Ambrose

Annonser
Det här inlägget postades i Fantasy och science fiction, Hem, Pebbles Karlsson Ambrose, Recensioner. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s