I medeltidens Stockholm av Göran Dahlbäck

I medeltidens StockholmTitel: I medeltidens Stockholm
Författare:
Göran Dahlbäck
Förlag: Stockholmia förlag

Inlägg skrivet av Pebbles Karlsson Ambrose

När man höll på att bygga om Riksdagshuset på Helgeandsholmen i Stockholm gjorde man arkeologiska fynd, vilket ledde till en stor arkeologisk undersökning. Det i sin tur ledde till Stockholms medeltidsmuseum. Det öppnade i maj 1986. I samband med öppnandet gjorde man också denna fördjupningsbok som handlar om stockholmarna och hur de levde på medeltiden.

Boken är i ärlighetens namn ganska tråkig i början, men när man kommer till hur stadens styrelse såg ut, när man får lära sig om hur näringslivet idkades och får beskrivet lite hur det dagliga livet var, blir det roligare. En del text är intressant och när man kommer till brott och straff får man lära sig hur man på medeltiden klarade av brott som nattbuller, ärekränkning, mökränkning och hor. Ett straff var till exempel att kvinnan fick knyta ett snöre runt sin mans lem och dra runt honom i staden om han varit otrogen.

Boken är full av kartor, både över Stockholm, närliggande områden, hela landet och Norden. Det finns en bra lista över de olika yrken som fanns och en karta med var de olika hantverkarna bodde i staden. Kyrkans och klostrets funktioner beskrivs bra. Tyskarnas inflytande som handelsmän beskrivs inte lika utförligt. Det var intressant att lära sig om hur olika gillen och skrån fungerade.

För mig som gillar ord får man veta lite om några ords ursprung, vilket är trevligt. Ordet burspråk kommer från tyskans bur (borgare) och sprake (språk, samtal). I rådet i staden bestämde man en del regler om hur livet i staden skulle framlevas och hur handeln skulle gå till. Dessa regler förkunnades från rådhusets utskjutande utbyggnad på fasaden två gånger om året. Till slut fick själva utbyggnaden namnet burspråk. Och ordet kloster kommer från det latinska ordet claustrum = stängt rum. Och ordet spetälsk kommer av ordet spital (en förkortning på hospital) och syftar på en intagen person.

Boken är välgjord och det finns mycket information i den. Den bidrog till att jag fick en mer nyanserad bild av medeltidsmänniskan. Boken gör sig bäst i kombination med ett eller flera besök på medeltidsmuseet i Stockholm. För mig funkade det bäst att besöka museet först. Det är ett väldigt trevligt museum och där kan man se en bit av den dåtida stadsmuren. Man har också byggt upp hus så att man får en liten idé om hur det kan ha sett ut då. Barn uppskattar museet jättemycket, men den här boken är ingenting för dem. Är du dock student som pluggar på om medeltiden så kan jag rekommendera den. Fem kakor av tio.

Det här inlägget postades i Facklitteratur, Hem, Pebbles Karlsson Ambrose, Recensioner. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.