Mönster till historiska dräkter. Struthätta.

Mönster till historiska dräkter. Struthätta.Titel: Mönster till historiska dräkter. Struthätta.
Utgiven av:
Sophias Ateljés Förlag.

Inlägg skrivet av Pebbles Karlsson Ambrose

En struthätta var ett vanligt plagg på medeltiden, den började dyka upp på 1200-talet utan strut, och sedan på 1300-talet med strutar i olika längd och bred. Det här mönstret visar olika mönster på varianter av struthättor på ett lättfattligt sätt. Den här hade man året runt i olika tyg och bar oftast av män, ibland även tillsammans med en hatt. Om du vill är den snygg ihop med en mantel, se recension av mönstret för mantlar här. Du kan även se den i kombinationen i bilderna nedan, klicka på dem så blir de större.

Det var lite krångligt att rita av mönstret på smörgåspapper för det blev i ganska många delar, men det beror delvis på att mössan blir stor och får inte plats på det tryckta pappret, utan delas upp i bitar. Men till slut pusslade vi ihop det. Klipp inte ut något förrän du har hela mönstret utritat på tyget. Det går åt mycket tyg, särskilt om man viker det dubbelt och inte vill ha en söm uppe på huvudet. Sedan beror det förstås på hur lång och bred strut du vill ha. Men det finns förslag på hur man kan sy ihop olika mindre bitar till en strutmössa i häftet.

Mönstret får sju kakor. Om du vill sy en dräkt till en man finns det historiskt korrekta mönstret av Bockstensmannens dräkt, som är gjorda efter ett fynd i en mosse av en man och hans kläder (som var väl bevarade), som man tror är från 1300-talet. Han hade också en struthätta, så om du köper det mönstret behöver du nog inte köpa det här också.  Hela listan på mönster finns här: http://www.sophiasatelje.se.

Annonser
Det här inlägget postades i Handarbete och sömnad, Hem, Pebbles Karlsson Ambrose, Recensioner. Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Mönster till historiska dräkter. Struthätta.

 1. perny skriver:

  Coolt. Jag skulle jättegärna vilja sy och ha en medeltidsdräkt, frågan är bara när jag ska ha det 😀

  • bookiecookiez skriver:

   Jag ska för första gången till Medltidsveckan på Gotland, det ska bli kul. Men det finns många medeltidsevenemang runt om i Sverige att gå på om du är intresserad, googla runt eller sök på Facebook. Annars får du väl ordna en medeltidsfest eller maskerad hemma 😉
   /Pebbles

 2. michelle Morrison skriver:

  Ska också sy en struthätta. Frågan är bara hur bred man gör struten innan man syr den.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s