Mönster till historiska dräkter. Mantlar.

Mönster till historiska dräkter. Mantlar.Titel: Mönster till historiska dräkter. Mantlar.
Utgiven av:
Sophias Ateljés Förlag.

Inlägg skrivet av Pebbles Karlsson Ambrose

Vill du vara snygg på ett lajv eller gå på maskerad så varför inte sy mantel? Det är inte så avancerat som att sy medeltida klänningar, se mönsterrecension här.  Det går åt väldigt mycket tyg dock så det är inte billigt. Om du gör en mantel som kräver fyra meter tyg á 250 kronor metern, ja då blir det en investering. Men rota i garderoberna efter gamla filtar eller annat tyg om du vill komma billigt undan. Det går bra att lappa med olika tyger.

Den här mönsterboken var bra, med tydliga instruktioner och små skisser med olika förslag på mantlar för kvinnor och män och hur man kan bära dem. Man får lite information om hur det funkade på medeltiden, verkligen bra och lättillgängligt. Vi bestämde oss för att göra en helcirkelmantel, som till höger på omslaget fast utan huva (med krage). Det vill säga en jättestor rundel med ett hål i mitten helt enkelt. Tyget vi hade räckte dock inte hela vägen ner till fötterna, utan när manteln var klar så blev den i knähöjd på mig. Radien på vår cirkel var cirka 117 cm, så omkretsen vid botten på manteln blev över sju meter, så räkna med att det går åt tråd att sy in en kant längst ner. Det är viktigt att ha en krage, för att om man råkar trampa på mantelkanten kan sömmarna gå upp vid halsen.

Innan du klipper ut tyget så sätt ena änden på ett snöre där halshålet ska vara och ta en krita i andra änden av snöret och rita runt med den (se bilderna nedan, klicka på dem så blir de större). Mät sen för säkerhets skull. Det var lite mickel med halshålet och bredden över axlarna. Jag köpte ett mantelspänne till manteln på Handfaste, en butik i Gamla Stan i Stockholm.

Mönstret får sju kakor för det var väldigt lättfattligt. Det tog inte lång tid att göra den här manteln och den blev verkligen snygg. Det finns mönster för fler olika mantlar i häftet, vill man spara tyg (viktigt om man spelar fattig), så kan man göra ett ”lapptäcke” av olika tyger eller göra en snäv mantel som är kortare, räkna då med att det tar längre tid. Men tänker du sy för hand är en helcirkelmantels nedervidd en klar utmaning. Om du vill kan du ha en struthätta till, se bilder på mantel och struthätta ihop och recension av mönstret till struthätta här. Hela listan på mönster från förlaget finns här: http://www.sophiasatelje.se.

Annonser
Det här inlägget postades i Handarbete och sömnad, Hem, Pebbles Karlsson Ambrose, Recensioner. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s