”Ingmar Bergman kände aldrig skuld” av Maria Bielke von Sydow

”Ingmar Bergman kände aldrig skuld” av Maria Bielke von Sydow

BIMA Förlag

ISBN 978-91-979719-0-4

Vid pennan Lisa Rodebrand

I inledningsscenen får vi möta Helena som tar farväl till sitt barn. Av tvillingpojkarna Alvin och Robin finns nu bara Alvin kvar. Helena kom inte när Robin ropade, barnet drunknade och lämnade henne med skuldkänslor som hon inte kan hantera.

Titeln ”Ingmar Bergman kände aldrig skuld” är missvisande så till vida att boken inte handlar om Ingmar Bergman. Boken handlar däremot om skuld. Den handlar om sårbara människor och om sorgearbete. Den utforskar den osäkerhet som bor i oss människor och hur vi söker efter bekräftelse.

Författaren Maria Bielke von Sydow berättar att titeln kommit till av två skäl. För det första ser karaktären Pär i boken paralleller mellan Ingmar Bergmans filmer och sitt eget liv. För det andra har Ingmar Bergman gjort uppmärksammade uttalanden om att han anser att det är meningslöst att känna skuld för att han försummat familjen. Han anser att det är koketterier att ha skuldkänslor.

Det här är en bok som är starkt förankrad i vår samtid. Miljöerna är hämtade ur verkligheten, sparsamt beskrivna och en bakgrundsduk till människorna i boken. För det är personteckningen som lyfter den här boken till något utöver det vanliga. Det märks att författaren lagt möda på att skapa karaktärer som känns realistiska och äkta. När jag stänger boken gör jag det med en känsla av att ha fått lära känna personerna, som om de finns på riktigt.

Boken kretsar kring Helena och Niklas som har förlorat sitt barn, kring författaren Pär som på ytan är självsäker och framgångsrik, samt kring stadsflickan Sylvia och lantisen Janne som trots att de är så olika finner varandra. Paren strömmar så småningom samman på Kanarieöarna där de lär känna varandra. Askmolnet från vulkanen Eyjafjallajökull gör att hemresan blir framskjuten, vilket svetsar gruppen samman och får dem att öppna sig och avslöja sina hemligheter.

Författaren har undvikit en tydlig genreinriktning, vilket jag tycker är synd. Boken har drag både av att vara en relationsroman och en deckare. Men att det också är en deckare blir inte tydligt förrän de allra sista kapitlen. Att någon är vållande till pojkens död kommer som en överraskning på slutet. I min mening hade det varit bättre om författaren redan i början av boken klargjort att det var något skumt med pojkens död. Vilken typ av roman det är, ska inte komma som en överraskning på slutet, utan stå klart redan från början.

Språkligt sett finns det både plus och minus. Texten är lättläst och har trots de korta meningarna ett bra flyt. Boken är skriven i tredje person presens och skiftar mellan de olika personernas perspektiv, ibland utan förvarning. Kapitlen är på en del ställen så korta att jag får en känsla av snuttifiering. Författaren har en egen berättarröst, vilket är bra, men jag kan inte låta bli att le åt att hon hittar på egna ord som ”nojad” och ”uppskruvadhet”.

När jag läser Maria Bielke von Sydows bok tänker jag att hon har mer att lära vad gäller att väcka känslor hos läsaren. Det går att göra personernas mål och de hinder som de möter tydligare, att skapa stämningar med hjälp av miljöbeskrivningarna och att gestalta mer och berätta mindre. Men överlag är det en helt okej debut som hon inte ska skämmas över!

Jag ger boken ett medelbetyg på 5 kakor av 10 möjliga.

Lisa Rodebrand

Annonser
Det här inlägget postades i Övrig skönlitteratur, Deckare och thrillers, Hem, Lisa Rodebrand, Recensioner, Romance och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till ”Ingmar Bergman kände aldrig skuld” av Maria Bielke von Sydow

  1. abbasi skriver:

    Vilken tur då att du avslöjar hur boken slutar så att jag slipper bli överraskad… Jävligt klantigt hör du du! Av mig får Maria så många kakor hon någonsin orkar äta.
    Ewa-Maria
    Stolt vän och läsare

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s