2011 års nyord

Som ordälskare känns det som att man bara måste skriva någonting om 2011 års nyord, så here we go! Till att börja med tänkte jag säga någonting om Språkrådets lista över inskickade nyord för 2011. I stort sett alla ord tillhör kategorin internhumor, ord som är roliga och välanvända inom en relativt liten krets, men som inte är till större nytta för någon. Framför allt är det sällan någon ny företeelse som behöver något nytt ord utan ofta bara nya ord för någonting som redan har etablerade benämningar. Ord som indeeda (”håller med”), russindisko och statuskapning (”facerape”) får 2011 gärna behålla för sig själv! Såna krystade och fantasilösa ord behövs faktiskt inte.

Desto bättre är orden bumerangbarn (”utflyttade barn som flyttar hem igen”), fickringning (”mobilen ringer av misstag upp någon när man har den i fickan”) och produment (”någon som både är producent och konsument”) betydligt bättre ord. De pekar på företeelser som det mig veterligen inte finns andra ord för, och de känns varken krystade eller som internhumor.

Språkrådet tar även upp en del andra nyord. Det mest anmärkningsvärda och mest användbara ordet borde vara terja, dvs. att manipulera en bild på det viset som naturfotografen Terje Hellesø gjorde. Det är lätt att tänka att det är ett modeord som är meningslöst och snart kommer att försvinna, men jag jämför det med ordet brasklapp, ett användbart ord som funnits med i hundratals år. Jag tycker att det är bra att vi har fått ett ord för oärlig bildmanipulation som är knutet till en specifik person som blivit påkommen med att göra det.

Fler ord som tas upp, och som är mycket användbara, är arabisk vår, missmatchning, retronym (benämning som införs i efterhand, ex.vis ”tjock-TV”. Det är dock inte något nytt ord!) samt trollfilter (troll på nätet har blivit ett så pass stort problem att det är bra att det finns ett etablerat ord som pekar på problemet). Det fåniga ordet curlingförälder har även fått ett välbehövligt motsatsord i och med flipperförälder.

Jag vill även passa på att önska våra läsare ett gott nytt år, och hoppas att ni alla följer med oss in i 2012!

/Johan Lindbäck

Annonser
Det här inlägget postades i Hem, Johan Lindbäck och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till 2011 års nyord

  1. undrentide skriver:

    Bästa nyordet (eller kanske ett gammalt ord som fått återväckning) ”färst” – få, färre, färst. Urbra!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s