Att skapa en e-bok i Sigil

Sigil är ett gratisprogram som jag brukar använda för att skapa e-böcker i formatet epub. Epub är det vanligaste och mest användbara e-bokformatet. Om man kort ska förklara skillnaden mellan epub och pdf så är texten i en epub-fil omflödningsbar. Detta innebär att texten anpassar sig efter storleken på skärmen hos den som läser och är praktisk för en bok som bara består av text (en pdf-fil ser alltid likadan ut oavsett om man läser på en stor eller liten skärm, och är bättre lämpad för material som innehåller bilder). Epub gör det även möjligt för den som läser att göra egna inställningar utifrån smak och tycke. Det går exempelvis att göra egna inställningar för teckensitt, teckenfärg och radavstånd.

Sigil är ett mycket lättanvänt program, som låter dig skapa e-böcker i epub-formatet utan krångel och utan större krav på förkunskaper. Jag kommer i det här inlägget att gå igenom det mest grundläggande som krävs för att skapa en e-bok. Mycket mer än såhär behöver man egentligen inte tänka på. (Det finns en del mer avancerade funktioner i programmet, men jag återkommer nog till det i ett senare inlägg. Ett exempel på det är hur man skapar ett ”omslag” med hjälp av programmet.)

(Klicka på bilderna för att se dem i full storlek!)

Texten på bilden talar för sig själv! Kopiera och klistra in texten i det här fältet.

När all text är inklistrad måste du klicka på Tools och sedan på Meta Editor… (F8 fungerar också) och sedan fylla i namnet på boken, namnet på författaren och vilket språk boken är på. Detta är viktigt, för annars kommer programmets valideringsfunktion (mer om denna nedan) att markera att något är fel!

När all text är inklistrad och uppgifterna i Meta Editor är ifyllda använder du valideringsfunktionen. Den hittar du genom att klicka på Tools och sedan Validate Epub (Control + Shift + V fungerar också). Om allt är som det ska ser det ut som på bilden ovan!

En sista viktig funktion att ha i åtanke är Chapter Break, som du kan använda för att dela upp ett kapitel i två eller fler. För att använda den funktionen klickar du helt enkelt på ikonen som de båda pilarna pekar på!

I korthet kan man säga att Sigil är ett mycket enkelt och användbart program som gör vad det ska. Det går snabbt och enkelt att lära sig att använda det.

/Johan Lindbäck

Annonser
Det här inlägget postades i E-böcker, Hem, Johan Lindbäck, Vi testar! och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Att skapa en e-bok i Sigil

 1. Carola Ankarborg skriver:

  Hej Johan!
  Har du någon erfarenhet av att förvandla poesi till epub? Är det möjligt?
  Vänligen,
  Carola

 2. Jag kan varmt rekommendera Calibre som programvara för att konvertera, redigera och skapa egna e-böcker. Har knåpat ihop en guide till hur man skapar e-böcker här: http://webbstrategiforalla.se/guide-skapa-en-e-bok-formatet-epub/

  Fungerar även bra för att ta bort tramsigt DRM-skydd på EPUB-filer.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s