Vampyrernas historia av Katarina Harrison Lindbergh


Gengångare. Nosferatu. Vampyr. Kärt barn har många namn. I århundranden har människan trot på vampyrer. Fortfarande idag är denna varelse både populär och exotisk. Så har inte alltid varit fallet. Från början var vampyrer varken vacker eller vit i hyn. Inte heller var han någon som man kunde bli kär i, så som karaktärerna i Buffy the vampire slayer, Twilight och True Blood. Hur och när vampyrer har utvecklats i både folktron och i konsten redovisar Katarina Harrison Lindbergh i sin bok Vampyrernas historia.

Hon går grundligt igenom olika myter om vampyrer, hur namnet uppstod, vilka kända historiska fall som finns, hur varelsen förändrades från att ha varit mer likt en vandrande zombie till den vita, vackra varelsen som vi idag är vana vid. Boken är indelad i tre avsnitt: Vampyren i folktron, Vampyren i konst och populärkultur samt Vampyren i människan.

Denna bok är en njutning för alla som är intresserade av vampyrer. Harrison Lindbergh behandlar både vampyrer som sägs ha funnits i verkligheten och de som har porträtterats kulturellt – både i böcker, på teater och film/tv. Vill man ha en bra, välskriven och samtidigt intressant bok om vampyrers uppkomst och varför de fortfarande är så fascinerande idag ska man läsa Vampyrernas historia.

Det märks att Harrison Lindbergh har gjort en grundlig forskning. Hon diskuterar ingående tidigare forskare inom ämnet vampyrer och visar även upp eventuella brister hos dessa. Dessutom klargör hon missuppfattningar som har uppstått (t.ex. att Vlad Dracula och Greve Dracula inte är samma person). Hon diskuterar även olika filmer, böcker och tv-serier som man både minns och har glömt bort. Visserligen saknar jag några enstaka exempel, som t.ex tv-serien The Kindred, men Vampyrernas historia är ändå en väl övergripande bok om vampyrer. Här får man lära sig mycket.

Vampyrernas historia är spännande och intressant. Efter att ha läst den blir man , om ni ursäktar uttrycket, sugen på mer.

Betyg 9/10

Nathalie Sjögren

Annonser
Det här inlägget postades i Facklitteratur, Hem, Recensioner, Skräck och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s