Förvriden av Frida Edman

Titel: Förvriden
Författare: Frida Edman
Förlag: Mörkersdottir

Baksidestext: Unga män och barn försvinner i de norrländska skogarna, en man hålls instängd av sin fru i källaren, ett äktenskap är på upphällningen och en flicka kommer tillbaka, en flicka som har blivit vuxen i sinnet och bär på hämnd i sitt bröst.

”Jag heter Donnie. Född av en jungfru, i jungfruns tecken. Det är snart min födelsedag men jag slutade fira den för fem år sedan. Det var något som hände på min tolfte födelsedag när jag blev man. Något dunkelt, som mina tankar inte vill berätta för mig. Det var något som hände men som jag inte känner till. Det var då jag slutade räkna.”


Omdöme: Jag är inte särskilt förtjust i baksidestextens andra del. När jag läser boken tycker jag inte att det är det är en bra text att klippa ut för den visar inte på något sätt Frida Edmans fantastiska språk. För språket är riktigt bra, hela boken igenom. Ibland till och med lite för bra, och det är när de olika karaktärerna får liknande röster. 

Förvriden förs historien fram genom olika perspektivbyten. Vi får följa en rad olika människor som tar oss djupt in i människans – och skogens – hemligheter. Jag, som aldrig blir rädd av det jag läser, blir inte rädd nu heller. Men det är en kuslig känsla över boken, väldigt mörk. Allra bäst är det när den lilla flickan berättar om gamla sägner från förr. Och slutet – jag älskar det.

Det jag vill ge som kritik är att man har hunnit väldigt långt in i boken, nästan halvvägs, innan alla karaktärer har presenterats. Och då längtar jag redan tillbaka till en del av dem för att få veta vad som hände just dem och kanske inte själva storyn som bärs fram. Donnie är en karaktär jag hade väntat mig mer av, han tog så stor plats i början och jag hade gärna sett mer av honom.

Det här är bra skrivet. Det är en bra story. Fantastiskt språk, en målande miljö. Ett litet minus är att jag på en del ställen vill dra fram min lektörspenna och ändra (t.ex. den andra delen av baksidestexten), men det är egentligen bara småsaker.

Betyg: 8/10

/Sofie Trinh Johansson 

Det här inlägget postades i Recensioner, Skräck och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s